Валери Симеонов постави отново въпроса за българско училище в Одеса
Това стана по време на среща с новия посланик на България в Украйна Костадин Коджабашев в Парламента днес
20.02.2019г.

Председателят на Групата за приятелство с Украйна в 44-ото НС и народен представител от „Обединени патриоти“ Валери Симеонов постави отново въпроса за изграждането на българска гимназия в Одеса. Това стана по време на среща с новия посланик на България в Украйна Костадин Коджабашев в Парламента днес. В срещата взеха участие и депутатите от НФСБ в групата на „Обединени патриоти“ Валентин Касабов и Йордан Апостолов.

„Имаме 10 оферти за сграда за училището. Предстои на среща в понеделник да ги разгледаме. В същото време българската страна вече е подготвила реципрочно помещение за Украински културен център в центъра на София“, заяви след срещата с посланик Коджабашев Валери Симеонов.

Той добави, че по време на тази първа опознавателна среща с нашия дипломат в Украйна са били припомнени още въпросите за задължително изучаване на български език в Запорожието, където е нашата общност, и завършване на пътната връзка Одеса – Рени. Те бяха договорени по време на посещението на българската делегация, водена от премиера Борисов при президента на Украйна Петро Порошенко през есента на миналата година, в която участие взе и Валери Симеонов като вицепремиер.