НФСБ с изложба в Народното събрание за спасяването на българските евреи
С изложба като тази трябва да прекратим опитите за омаловажаване приноса на българската държава – Царство България тогава, на българската общественост и народ в това уникално по рода си дело, подчерта лидерът на Националния фронт и съпредседател на „Обединени
07.03.2019г.

Лидерът на НФСБ и съпредседател на Коалиция „Обединени патриоти“ Валери Симеонов откри във фоайето на Народното събрание днес документална изложба „1943: Преследване и защита – съдбата на българските евреи“.

Изложбата е по повод годишнината от отбелязването на спасяването на българските евреи.

Заедно с експозицията бе представена и книгата „Краят увенчава делото“ – сборник с материали от международната научна конференция „Спасяването на българските евреи – събития и личности“, провела се във Великотърновския университет на 15 и 16 юни 2018 година.

Заедно с Валери Симеонов на откриването на изложбата в Народното събрание бяха и авторите, участвали в научната конференция, сред които проф. Пламен Павлов, арх. Елко Хазан и инж. Самуил Ардити.

„За мен е чест да открия изложбата, организирана от депутатите от НФСБ, посветена на годишнината от спасяването на българските евреи. Тази дата се отбелязва всяка година. За съжаление, много често – рутинно. Днешната изложба има претенциите да отправи един по-различен поглед към фактите, към историята за спасяването на българските евреи“, заяви при откриването Валери Симеонов.

По думите му този по-различен поглед се дължи на обстойното изследване и работата на участниците в международната конференция.

„С този поглед нашата цел е да прекратим опитите за омаловажаване на приноса на българската държава – Царство България тогава, на българската общественост, на българския народ в това уникално по рода си дело“, почерта Валери Симеонов.

Той припомни парадокса, на който станахме свидетели и жертва през есента на 2017 година, когато говорителката на Външно министерство на Руската федерация Мария Захарова извърши откритието и оповести, че българските евреи били били спасени от съветската армия.

„Премълчаване и изопачаване на фактите не трябва да допускаме. Приносът на видни исторически наши личности не трябва да бъде омаловажаван. Нямаше как българските евреи да бъдат спасени без съдействието – неафиширано, на висшата държавна власт в лицето на Цар Борис Трети, без съдействието на Патриарх Кирил, Екзарх Стефан, Димитър Пешев, Никола Мушанов, съюзите на офицерите, на художници, на лекари, адвокати“, припомни Валери Симеонов.