НФСБ почете паметта на жертвите от атентата при гара Буново
Нека този ден да бъде ден на единение, но и на твърда позиция, че докато я има паметта към тези жертви, ще я има и убедеността, че България е нашата държава и тя е най-святото, в името на което трябва да живеем и работим”, посочи лидерът на НФСБ Валери Симеонов.
09.03.2019г.

НФСБ, симпатизанти на патриотичната формация, жители на Буново почетоха днес паметта на невинните жертви от атентата при едноименната гара. Те се преклониха пред паметника, изграден по инициатива и със средства на телевизия СКАТ, с помощта на синовете на Николай Хайтов и съдействието на Община Мирково. В памет на невинните жертви бе отслужена и заупокойна молитва.

На днешния 9 март се навършват 34 години от най-кървавия атентат в българската история, извършен от дейци на протурския тероризъм у нас. Бомбата е поставена във вагона за майки с деца на влак № 326, който се движи от Бургас за София.Загиват 7 души – 3 деца и 4 жени. Тежко ранени са 9 души, след които също има две деца. Жертвите са могли да бъдат много повече, ако влакът не беше закъснял с две минути и взривното устройство бе избухнало в тунела, припомни по време на поклонението зам.-председателят на НФСБ и директор на телевизия СКАТ Данчо Хаджиев.

„Нека заедно с преклонението пред невинните жертви за пореден път да заклеймим тази кървава идеология - ако може да се нарече идеология един такъв акт. Дотолкова, доколкото може да се говори и за идеология на Ислямска държава или Ал Кайда. Злодеянието тук обаче е аналогично на зверствата, извършени от тези организации. Аналогично - защото в него няма някаква дълбоко човешка, накърнена правда. Няма и мярка. Да заложиш бомба във вагон за майки с деца – трябва да си роден изрод. Извинявам се за силните думи, но няма друго обяснение”, заяви в словото си лидерът на НФСБ и съпредседател на Коалиция „Обединени патриоти” Валери Симеонов.

Той припомни, че перфектното разследване на атентата, макар да продължава дълго време, стига до извършителите на атентата, които се оказват не някакви репресирани, угнетени и унизени хора, а хора с добро материално положение. „И те са действали не под натиска на отмъщението, а под натиска на омразата. Омраза към българската нация”, подчерта Валери Симеонов и припомни, че 16-17 години по-късно партията, чиито основи тези хора полагат с т.н. турско националноосвободително движение – ДПС, изгражда в село Търнак чешма-паметник на убийците. Не на жертвите от атентата.

„Същата ДПС, която претендираше да бъде най-демократичната партия, която защитава правата на турския етнос у нас, изгради паметник не на жертвите, а на убийците. Не искам българският народ да забравя това. Защото това е акт на наглост, на арогантност, на надмощие, на непредизвикана отмъстителност”, каза още Валери Симеонов.

Той беше категоричен, че точно тази арогантност е родила и отсрещните съпротивителни сили – силите на българския народ. „Ние за това сме тук - за да се борим срещу всякакви посегателства върху българщината”, подчерта лидерът на НФСБ и заяви, че патриотичната формация продължава своята последователна работа в тази посока.

Той обаче не пропусна да спомене гласуването на законопроекта в Народното събрание в петък, с който бяха опростени 8 млн. лв. на мюсюлманското вероизповедание. „Това стана, за съжаление, с гласовете на нашите партньори от ГЕРБ и с гласовете на ДПС. Силите на българските патриоти в НС се оказаха слаби, за да се противопоставят на това. За съжаление, и към настоящия момент влиянието на ДПС върху българската политика все още е значително. Въпреки премахването на Кървавата чешма в Трънак. Въпреки факта, че успяхме да отстраним ДПС като вечния балансьор в българската политика. И въпросът тук не е да се фиксираме в тези 3 букви. Ние трябва да видим истината, че тази партия разделя българския народ – тя противопоставя мюсюлмани на християни, турци на българи, защото това е храната, с която поддържа рейтинга си сред турскоезичното население у нас”, посочи още Валери Симеонов.

„Затова, днешната дата, освен ден на преклонение, е и ден, в който поемаме ангажимента да продължим да отстояваме независимостта, правото на съществуване на българската държава - колкото и силно да звучи това. Нека този ден да бъде ден на единение, но и на твърда позиция, че докато я има паметта към тези жертви, ще я има и убедеността, че България е нашата държава и тя е най-святото, в името на което трябва да живеем и работим”, заключи Валери Симеонов.