Социологическо проучване поставя „Патриоти за Валери Симеонов” на четвърто място
23.05.2019г.

Резултатите от социологическото проучване на Изследователски център „Спектър“, проведено в периода 16-21 май, сочат, че броени дни преди изборите на 26 май все още една четвърт от избирателите се колебаят дали и за кого да гласуват. 41 % пък твърдо декларират, че няма да отидат до урните за предстоящия евровот. Делът на заявилите категорична нагласа за гласуване е 34%.

Сравнително високият дял на колебаещите затруднява категоричните прогнози за изхода от основните неизвестни, а те са: двубоят ГЕРБ срещу БСП и кои политически сили, извън трите сигурни (ГЕРБ, БСП, ДПС), ще спечелят представителство в Европейския парламент.

Най-високи са шансовете в патриотично-националистическия сектор, където във възходяща линия се представят две формации: „Патриоти за Валери Симеонов” (4,5%) и ВМРО (4,3%). Двете формации ще се борят до последно за гласовете на по-широк кръг от избиратели.

Следващи по степен на вероятност са „Демократична България” и „Коалиция за България”.

Шансове за по-добро представяне в предстоящите европейски избори имат също „Воля” и „Атака”.

Според експертите на „Спектър”, в последните дни от предизборната надпревара, основните фактори които могат да наклонят везните в една или друга посока, са:

- Поведението на колебаещите се - дали ще бъдат убедени да гласуват и коя политическа сила ще подкрепят.

- Вариант за голям скандал от типа „Костинброд“ също би оказал влияние на крайния изборен резултат, особено при такъв висок процент на колебаещи се да гласуват.