НФСБ и родолюбиви българи почетоха великия писател и патриот акад. Николай Хайтов
30.06.2019г.

Активисти на партия „Национален фронт за спасение на България“ и родолюбиви българи почетоха днес в Борисовата градина в София паметта на големия писател и патриот акад. Николай Хайтов. Днес се навършват 17 години от кончината му. Пред паметника на Хайтов бяха и зам.-председателите на НФСБ – народният представител Борис Ячев и директорът на СКАТ Данчо Хаджиев, както и зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова.

Писателката Елена Алекова припомни важни моменти от живота и творчеството на Николай Хайтов. Сред тях любопитен детайл бе признанието на самия Хайтов, че съжалява за това, че независимо от дългата изследователска дейност, не е написал книга за Васил Левски.

„В тази дигитална ера имахме привилегията да се насладим на аналоговия Николай Хайтов – да го чуем, да го видим - такъв, какъвто е“, подчерта пред дошлите пред паметника на писателя Данчо Хаджиев.

Синът на Николай Хайтов – Здравец Хайтов разказа, че през 2019 година, когато се навършват 100 години от рождението на големия писател и патриот, има поредица от събития, свързани с живота и работата му.

В Бургас членове и симпатизанти на НФСБ се събраха пред барелефа на академик Николай Хайтов в посветения на писателя мемориален кът в бургаския офис на телевизия СКАТ, за да почетат годишнината от неговата смърт. Тук бе депутатът Христиан Митев, общинските съветници Ивайло Вагенщайн и Милен Ненчев, областният координатор на Националния фронт за Бургас Иван Кузманов, служители на патриотичната телевизия и сайта „Десант”.

Народният представител от НФСБ в групата на „Обединени патриоти” Христиан Митев припомни пред присъстващите каузите на патрона на СКАТ и патриотичната формация за опазване на българщината и родовата памет, неговите завети в областта на опазването на околната среда, както и борбата му с нихилизма по отношение на всичко българско и с чуждите влияния и чуждите сили, целящи всичко друго, но не и защита на националните ни интереси.

Депутатът изтъкна още, че в крайна сметка дългогодишните усилия на Хайтов са се увенчали с успех и днес все повече са хората, за които родолюбието и патриотизма стоят на първо място.

В същото време Христиан Митев не скри огорчението си, че, за съжаление, в морския град все още няма издигнат паметник на Хайтов, въпреки че по предложение на общинските съветници от НФСБ от 8 години има гласувано решение, даващо зелена светлина на инициативата. До ден днешен обаче тя остава реализирана.