Патриотите внесоха закон за защита правата на възрастните хора
Законът ще регламентира държавна помощ на най-уязвимите, която ще допълва пенсиите им до минималния праг на бедността
05.09.2019г.

Промените в Закона за възрастните хора са обща цел и задача на ”Обединени патриоти”. В новия си състав групата реализира програмата си за предстоящия политически сезон. Това каза председателят на Национален фронт за спасение на България Валери Симеонов по време на брифинг в Народното събрание във връзка с внесените промени, съобщава Агенция ”Фокус”.

”Най-важното практическо приложение и смисъл на този закон е, че ние поставяме границата, прагът на бедност като минимална сума, с която трябва да се разпорежда всеки пенсионер в Блъгария - 346 лв”, каза Валери Симеонов.

Той посочи, че основно специалисти на ВМРО са подготвили този закон и подчерта, че това е обща цел и задача на ”Обединени патриоти”.

”Както виждате, в новия състав на парламентарната група на ”Обединени патриоти” има действени хора, които от първия ден реализират програмата, възпрепятствана не веднъж и не два пъти от тази част от ”Обединени патриоти”, която не е между нас”, посочи още Симеонов. Той посочи, че е имало идеи за този закон, но не е бил приет в самата група.

Според Александър Сиди досега текстовете, които пряко касаят възрастните, са били разпилени в редица други закони. Създава се съвет на старейшините във всяка община, обясни той. Този съвет ще защитава правата на възрастните пред местните власти. Те ще могат да участват в различни клубове.

Законът ще регламентира и държавна помощ на възрастните, която ще допълва пенсиите им до минималния праг на бедността.

Годишно тази мярка ще струва около половин милиард лева на бюджета.