Валери Симеонов представи ”Живи разкази за Николай Хайтов” в парламента
Книгата е издадена от Националния фронт за спасение на България (НФСБ) и телевизия „Скат”
11.09.2019г.

„Николай Хайтов е продължител на патриотизма в неговия най-възрожденски вид – такъв, какъвто го намираме в творчеството на Иван Вазов, на Захари Стоянов, на големите български творци, посветили живота си на запазването на българската идентичност“. Това заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов при представянето на малко известни досега спомени за големия български писател, драматург и сценарист в Народното събрание днес.

Сборникът „Живи разкази“, съставен от Диана Славчева и издаден от НФСБ и ТВ СКАТ, е посветен на 100-годишнината от рождението на Николай Хайтов тази година. В него са събрани интервюта с дъщерята и синовете на Николай Хайтов, спомени на негови близки, приятели, съученици, състуденти, публикувани единствено на страниците на вестник „Десант“ и излъчвани по ТВ СКАТ.

По думите на Диана Славчева най-голямото достойнство на тази малка книжка е, че тя съдържа разкази от първо лице, които не могат да бъдат прочетени никъде другаде. Сборникът съдържа и непубликувани досега фотографии на Николай Хайтов.