Росен Георгиев: Благоевград има нужда от промяна
25.10.2019г.

„Основен проблем е икономиката на общината, или по-скоро липсата й – каза в интервю за БНТ Росен Георгиев, кандидат за кмет на Благоевград от НФСБ. – Убеден съм, че точно това искам да променя, затова избрах само една дума за предизборната си кампания: ПРОМЯНА! Въпреки огромните средства, които влизат през последните години, градът ни се задъхва, а бизнес климатът е под всякаква критика. Трябва да се подаде ръка на местния бизнес, за да се променят нещата.“

Рекламираната нова индустриална зона, според Георгиев, няма да бъде реализирана и причината е липсата на кадри, защото професионалните гимназии са затворени. Проектът първоначално е предвиден за Симитли, после като съвместна инициатива между общините Благоевград и Симитли, рекламирана лично премиера, ще се забави с години, смята той.

Наред с това, Благоевград има огромен неоползотворен потенциал за развитие като туристически център – два университета, близост до три граници, богато културно-историческо наследство.

Общината може и трябва да направи всичко, за да задържи младите хора в Благоевград, основно като създава условия за бизнес и добре платени работни места. Сега повечето младежи са принудени да търсят реализация в столицата или в чужбина – подчерта Росен Георгиев.

„Социалната политика да се обърне към най-възрастните – в това съм убеден от многото срещи, които проведох, защото тези наши съграждани се чувстват напълно изоставени. – каза още кандидатът на НФСБ за благоевградски кмет. – Проблем е и достъпната градска среда за хората в неравностойно положение – в момента те не могат сами да пристъпят прага на общината, което е поредният парадокс. Много е важно, освен това, кметът на общината да бъде сред гражданите всеки ден, а не да се крие от тях в кабинета си”.

Благоевград е един от градовете с най-мръсен въздух, показва статистиката. Според Георгиев основният проблем през лятото – запрашеността, бързо може да бъде решен чрез обновяване на остарялата (поне с 50 години) техника на фирмата, която мие улиците и поддържа зелените площи и междублоковите пространства.

През зимния сезон основният проблем идва от отоплението с твърдо гориво – избор без алтернатива заради ниските доходи на хората. Общината може да насърчи чрез частично субсидиране с около 25%, гражданите, които преминат на по-екологично отопление – газ или пелети, смята Росен Георгиев.

Според него автомобилният трафик в Благоевград е натоварен не защото има много хора или много бизнеси, а защото организацията на движението е лоша.

„Още един парадокс – въпреки преминаването на автомагистрала „Струма“, градът ни е оставен без официален вход към този ключов инфраструктурен обект, въпреки че има три подхода. Ще разчитаме на експерти за подобряване на транспортната схема и организацията на движението, за да улесним максимално гражданите, бизнеса и гостите на града. Акцент в работата ни ще бъдат и реконструкциите на ул. „Славянска“ и на ул. „Промишлена“ - посочи Георгиев.

„Сериозен проблем за кварталите са липсата на удобен транспорт и на благоустройство, но съм решен да променя това”, подчерта кандидатът на НФСБ.

„Аз съм екипен играч, отворен съм за идеи, срещам се непрекъснато и с представители на бизнеса, и с гражданите, обичам да слушам мненията им, дори критиката, обичам да гледам хората в очите, затова трудно мога да бъда излъган. Такъв съм сега, такъв ще остана и занапред – стоя на позициите си и спазвам обещанията си. Гласувайте с №8 в бюлетините за кмет и за общински съветници за промяна в Благоевград на изборите на 27 октомври!“.