Майка на дете с увреждане от Дебелт не подкрепя протеста срещу Валери Симеонов
Таня следи новините и се чувства зле от медийното демонизиране на лидера на НФСБ. Наясно е, че исканията на майките в момента са чисто политически...
29.11.2019г.

Иван Станимиров Пенчев е на 10 години, от средецкото село Дебелт. Роден е с дефицит на слуха близо 80 процента, имало е опасност да остане завинаги глухоням. Още от деня, в който чуват тежката диагноза обаче, родителите му водят тежка, упорита и на моменти и непосилна борба, за да променят съдбата му към по-добро.

В най-труден момент, когато са отчаяни, им помага Валери Симеонов.

Първият кохлеарен имплант на Иван е поставен през 2011 г., когато детето е само на две годинки. Това е единственият начин той да чува. В началото всичко излежда нормално. Възприемайки звуците, детето постепенно започва да развива и речта си. Проблемите започват на третата година след поставянето на импланта.

„Кабелчето пречупено и прекъсва. И детето не чува. Батериите падат, понеже държачът вече е износен. Отново проблем. Всички тези части струваха немалка сума, но ние някак се справяхме в семейстното. Докато един ден се счупи по-главната част, процесорът, който струва 3 000 лева. Приехме доста трудно, намаше как да се справим“, разказва майката на Иван Таня Пенчева.

Детето вече е било свикнало със слушалката, изнервяло се, че не чува и непрекъснато плачело майка му да му я поставя на главичката. При неговия силно увреден слух тези останали 20 процента представляват шумове, които нормалните хора не могат да понасят, обяснява Таня.

Към този момент семейството е в много тежко състояние. И двамата родители са останали без работа, а освен Иван, който има нужда от по-специални грижи, имат и още една дъщеричка.

За да набавят част от парите за процесора, решават да продадат колата си. Техни близки обаче ги разубеждават. Иван има нужда от рехабилитация 4 пъти седмично, освен това ходи задължително и на логопед. Тези посещения са в Бургас и без кола биха били невъзможни.

Тогавашната кметица на Дебелт Иванка Ангелова, трогната от съдбата на момчето, свързва родителите му с Валери Симеонов.

„Нямах друга надежда. Да си призная, даже не очаквах, че той толкова бързо ще реагира и ще ми помогне. Още на другия ден след разговора ни, г-жа Ангелова ми звънна и ми каза, че г-н Симеонов ме чака в офиса на телевизия СКАТ.

Няма да забравя този ден. Отидох веднага. Очаквах, че ще ми отпусне някаква сума, но тя ще бъде малка. Със собствени сили бяхме събрали малко над 1 000 лева. Той ме попита колко ми трябва. Отговорих му – 1820 лв. Каза ми да изчакам 10 минути.

Мислих, че ще ми иска документи, с които да докажа, че детето ми действително се нуждае от тези пари. Вместо това, той дойде с договор за дарение, на който пишеше, че Валери Симеонов ми дарява 2 000 лева. Гледах го и не знаех какво да кажа. Бях останала без думи. Каквото и да кажа сега, то няма опише благодарността, която изпитвам към него“, разказва Таня.

Жената веднага поръчала скъпата част на импланта, а с останалите 180 лева купила батерии, които също са скъп консуматив, закото се налага много често да се сменят.

Валери Симеонов е Човек с главно Ч, казва Таня. В единствената си среща с него тя е усетила добрината му. Казва, че в негово присъствие се чувствала спокойна, защото видяла, че е земен човек.

Ето какво мисли Таня за днешните протести на майките на деца с увреждания, които искат оставката на Валери Симеонов като заместник-председател на парламента:

„Няма как да ги подкрепя. Моето дете също е с увреждане, но мястото ми не е сред тези жени на площада пред Народното събрание в София. Моето място е при детето ми, което има нужда от мен. При това, той е сровнително самостоятелен. Не мога да си представя другите майки, чиито деца са приковани в инвалидни колички, откъде намират време, енергия и пари да ходят да протестират. Кой гледа през това време децата им, на кого ги поверяват, как така се доверяват на други хора!

Бих им казала, че на първо място е здравето и спокойствието на детето. Ако те мислят, че с тези протести и с това нагрубяване ще могат да улеснят своето ежеднение, бъркат. Аз не виждам полза от гнева и озлоблението, които демонстрират. През това време те биха могли да направят нещо много по-полезно за себе си и за децата, вместо да стоят на площада.“

Таня следи новините и се чувства зле от медийното демонизиране на Валери Симеонов, от едностранчивото представяне на фактите и от манипулирането на обществото. Наясно е, че исканията на майките в момента са чисто политически, защото те нямат никакви претенции за по-добър живот на децата им, примерно, а искат оставки на депутати.

При това на същите депутати, които преди една година гласуваха майките на деца с увреждания да имат право на асистент, да получават повече пари и да имат повече права. Това не е чистоплътно, категорична е Таня.

Малкият Иван е само един от случаите, в които Валери Симеонов е оказал лична помощ, без да парадира с това. Преди дни ви разказахме за Пенко Петров от Ямбол, който е претърпял няколко операции на тазобедрените стави, средствата за които са дадени от лидера на НФСБ. Това са все прояви на човещина, за които трябва наистина голямо сърце!