В. Симеонов: Частната лотария с 10 пъти повече приходи от тотализатора, а плаща 30 % по-малко
24.01.2020г.

„Спортният тотализатор , който има приблизително 10 пъти по-малко приходи от частните лотарии е платил за 2019 г. 25.2 млн.лв. Националната лотария е платила 19.7 млн.лв. Значи имаш 10 пъти повече приходи и плащаш с 30 % по-малко, от колкото е платила малката, държавна фирма?“ Тези данни за дисбаланса в платените такси от лотария изнесе лидерът на НФСБ и вносител на промените в Закона за хазарта Валери Симеонов в предаването „Лице в лице“ по Би Ти Ви на 23 януари.

Стана ясно и това, че през миналата година Национална лотария е печатала талоните си в Индия.

Валери Симеонов беше категоричен, че не става дума за координирана акция срещу частната лотария или пък за отнемане на бизнеса от един, за да бъде даден на друг. „Това е мой личен ангажимент – да направя всичко възможно, за да бъде ограничена тази епидемия – търкането на билетчета. Да бъде пресечена тази масова зависимост – тъй като хазартна дейност се извършва без ограничения, по супермаркети, лавки, бензиностанции. Свидетели сме на това как майка купува на детето си талонче да търка, за да спечели нещо, как непълнолетни си купуват сами, как пенсионери, заради трудния си живот, дават последните си стотинки за талонче, отивайки в магазина за мляко. Знаете, че аз внесох законопроект за хазарта още преди година и половина“, подчерта Валери Симеонов.

„С предложените промени държавата ще ограничи тази дейност, която сега се извършва навсякъде без ограничения. Естествено с това целя и политически дивидент, защото знаете кой е основният спонсор на ДПС. На въпроса на водещата: Кой, Валери Симеонов отговори: Говори се, че това е собственикът на „аfkа“.

Той отново повтори, че с направените и тогава, и сега промени се цели да има повече пари за спорта и опазване здравето на хората. И в това държавата трябва да има ангажимент.