Валери Симеонов: Намесата на Русия за Васил Божков е шамар по българския суверенитет
По думите на зам.-председателя на Народното събрание и лидер на НФСБ, това е изключително опасно
13.02.2020г.

„Да, имам информация, че шефът на външното разузнаване на Русия Сергей Наришкин е направил среща с вицепремиера на ОАЕ и шейх на Дубай Мохамед Рашид ал Мактум, искайки освобождаването на Васил Божков. И това е публикувано в арабските медии“.

Това съобщи зам.-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов в предаването „Плюс-Минус“ на Нова телевизия днес.

По думите му това е изключително опасно. „Според мен, след тази информация, България няма никакъв друг правен ход, освен да повика посланика на Русия у нас Анатолий Макаров. И да поиска обяснение на какво основание Русия по такъв безобразен е нагъл начин се намесва във вътрешните работи на България, опитвайки се да освободи човек с 10 обвинения досега, в това число и за организирана престъпна група за убийства“, заяви Валери Симеонов.

Не влизам във война с медиите – посочвам фактите, заяви Валери Симеонов в коментара си по повод изнесеното от него за водещия в Би Ти Ви Антон Хекимян и шефа на новините в медията Венелин Петков. Той припомни как 45 дни двамата не са оповестили информацията на братя Найденови за Васил Божков – нещо, което е чул от ефира на самата Би Ти Ви. ”Много добре знам какво говоря, готов съм да нося отговорност, ако Венелин Петков и Антон Хекемян са се почувствали засегнати, да се срещнем в съда. Не приемам обаче БНТ да влиза в ролята на съд и да ми дава присъди и оценки“, каза Симеонов.

Валери Симеонов съобщи и за корупция на по-ниските етажи на Би Ти Ви. Представители на медията били изпращани да правят репортажи, които отказвали, ако рекетираният собственик на фирма изразявал готовност да си плати.

„Приветствам главния прокурор за предприеманите мерки за ревизия на приватизацията“, подчерта Валери Симеонов.Той заяви готовност като представител на законодателната власт да подкрепи изменения в правната система, които ще доведат до справедливи наказания за тези, които са извършили грабежи в процеса на приватизацията. Но подчерта, че не бива да се заклеймява целият процес като престъпен.

По отношение на приетите промени в Закона за хазарта, внесени от него и депутатите на НФСБ Валери Симеонов още веднъж подчерта необходимостта от това да се прекрати заразата от масовото търкане на билетчета – нещо, което може да се сравни с наркотичната зависимост. Продажбата на тези талончета трябва да става само на лицензирани места. А не в близост до училища. Или пък в магазина, където вместо 3 лева ти връщат талонче за „късмет“, коментира Симеонов. Става въпрос за ценностната система на цялата нация, заразяват се деца, старци, изрази възмущението си Валери Симеонов.