Декларация № 21 на Национален фронт за спасение на България
относно резултатите от парламентарните избори на 12 май 2013 година
14.05.2013г.

Резултатите от парламентарните избори на 12 май 2013 година създадоха патова политическа ситуация, непозната в новата история на България. В Народното събрание влязоха четири партии, които на този етап не са в състояние да съставят стабилно правителство, способно да решава належащите проблеми на хората и на първо място въпросите за финансовата стабилност, трудовите доходи и цената на тока, водата и парното. За съжаление в момента наблюдаваме безплодни опити за формиране на кабинет, което може да доведе до дестабилизиране на политическата и социалната ситуация, с непредвидими последици за бъдещето на държавата.

?скрено загрижен за интересите на страната, Националният фронт за спасение на България призовава ръководствата на ГЕРБ и Българската социалистическа партия да започнат разговори за съставяне на правителство на националното спасение. Тези две политически сили получиха най-голяма обществена подкрепа на парламентарните избори. Това ги задължава да се разделят с партийния си егоизъм и незабавно пристъпят към формиране на коалиционен кабинет, който ще си постави няколко фундаментални цели – нормализиране на политическия живот, предприемане на незабавни мерки за повдигане на жизнения стандарт, вкл. намаляване на цената на електроенергията за гражданите, тотален държавен контрол върху митническата служба и данъчната администрация.

Националният фронт за спасение на България смята, че при сегашното разположение на силите в 42-то Народно събрание, ГЕРБ и БСП са единствените политически субекти, които могат да съставят правителство на националното спасение и поемат пълната отговорност за неговата работа.

?зразявайки позицията на стотици хиляди избиратели, НФСБ смята, че Движението за права и свободи и "Атака" нямат моралния и експертен потенциал да участват в изпълнителната власт. ДПС е етническа партия, чието съществуване е в противоречие на българската конституция, а "Атака" е популистка формация, която не разполага с експерти, способни да решава хроничните проблеми на икономиката и стопанския живот. Включването на двете, или на една от двете партии в новото правителство, носи рискове както за националната сигурност, така и за нормалното функциониране на администрацията, министерствата и силовите институции.

Ако ГЕРБ и БСП приемат идеята за правителство на националното спасение, те могат да разчитат на подкрепата на НФСБ, поставящ интересите на държавата над тяснопартийните интереси. Давайки подкрепата си за такъв кабинет, ние припомняме, че преди време Германия бе изправена пред същата патова ситуация в Бундестага и излезе от нея с формиране на коалиционно правителство между лявата Социалдемократическа и дясната Християндемократическа партия. Това е пример за демократично поведение, което е националноотговорно и съобразено с интересите на избирателите.

В същото време НФСБ смята, че правителство на националното спасение на ГЕРБ и БСП не бива да разпъва политически чадър над лица - обект на прокурорско разследване, които трябва да отговарят за своите дела пред съдебните институции.

В търсене на национален консенсус за нашата инициатива, НФСБ ще установи контакт и с партии, останали извън парламента. Когато на карта са поставени спасението на държавата и благоденствието на българския народ, ние сме готови да разговаряме с всеки, който милее за Отечеството.