Декларация № 33 на Национален фронт за спасение на България
относно решението на Конституционния съд да върне в Народното събрание Делян Пеевски
09.10.2013г.

Решението на Конституционния съд да върне в Народното събрание Делян Пеевски е юридически незащитимо и политически скандално. Фактът, че съдии в Конституционния съд, някои приближени на левицата, гласуваха за оставането на Пеевски в парламента, а други - близки на десницата, поискаха отстраняването му, говори за недопустимо идеологическо разделение в съда.

Този акт затвърждава впечатлението, че ключови решения на Конституционният съд са съобразени не с правни аргументи, а с политическа целесъобразност. Така се подкопава цялата съдебна система, която и без това е с нисък обществен престиж и търпи основателни критики от Европейския съюз.

Националният фронт за спасение на България обръща внимание и на друг факт, свидетелстващ за зависимостта на Конституционния съд от силните на деня. На 11 юни 2013 година съдът допусна за разглеждане искането на НФСБ за оспорване законността на проведените на 12 май т.г парламентарни избори и искането да бъдат обявени за незаконни резултатите във всички 86 секции в Турция, като на основата на това се извърши преразпределение на мандатите в 42-то Народно събрание.

Въпреки че искът на НФСБ предхожда казуса „Пеевски“, съдиите дадоха предимство на този случай, вместо първо да се произнесат по легитимността на изборите. Ние със съжаление констатираме, че вместо да се грижи за укрепване на върховенството на закона и държавността, Конституционният съд се превръща в изпълнителен орган на коалицията „БСП-ДПС-Атака“. Всъщност тази тройна коалиция е най-заинтересована от връщането на Пеевски в парламента.

?зразявайки изненадата си от решението на Конституционния съд, НФСБ продължава да вярва, че съдиите ще се произнесат по съвест по нашия иск за касиране на изборите в най-скоро време, което е в интерес на демокрацията и правата на човека.

Да живее България!