Декларация № 4 на Национален фронт за спасение на България
10.05.2012г.

На 13 май тази година в Кюстендил ще се проведат частични избори за Общински съвет в Кюстендил, след като вотът от есента беше касиран заради сериозни нарушения в изборния ден. В рамките на предизборната кампания, на 5 май партия ГЕРБ организира митинг в циганската махала в Кюстендил, в който главен участник бе вътрешният министър Цветан Цветанов. Злоупотребявайки със служебното си положение, без да излезе в задължителния в такива случаи отпуск, министърът на вътрешните работи проведе предизборна агитация сред кюстендилските роми. От заснетото видео може да се види как вицепремиерът Цветанов призовава избирателите да гласуват за ГЕРБ, което е недопустима намеса на висш представител на изпълнителната власт в изборния процес. Добавим ли, че от Кюстендил идват новини за организирано купуване на гласове сред циганската общност, засилва се опасението, че управляващите са готови на всичко, за да спечелят тези местни избори.

По този повод Националният фронт за спасение на България припомня, че през март Съветът на Европа официално определи търговията с гласове като основна слабост на проведените през октомври 2011 година избори в България. Това заключение присъства в приетия в Страсбург доклад за президентските и местните избори в нашата страна.

Още по-сериозни бяха критиките в доклада на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. В раздела „Финансиране и агитация на изборите в България“ ОССЕ обърна специално внимание на финансирането на предизборните кампании и особено на факта, че не всички кандидати предоставят информация за разходите на кампаниите си.

НФСБ задава справедливия въпрос защо държавата плаща изборната агитация на вътрешния министър Цветан Цветанов? След като ръководителят на силовата институция в България не е в отпуск, за да участва в предизборни митинги на своята партия, на какво законово основание той ползва автомобилен транспорт и държавна охрана? Не е ли това недопустимо предимство за управляващата партия, поставящо в неравностойно положение останалите участници в изборите.

Потвърждение на нашите опасения е проведената на 8 май среща на експерти на ОССЕ с външния министър Николай Младенов. По време на разговорите в българското външно министерство делегацията на ОССЕ поискала информация доколко българските власти и Централната избирателна комисия са взели под внимание вече отправените критики към изборите за местна и президентска власт.

В отговор на поставените остри въпроси, министър Младенов отговорил, че България приема голяма част от препоръките на ОССЕ и е готова да обсъжда усъвършенстване на изборния процес, за да стане Ц?К самостоятелен, прозрачен орган, извършващ стриктни проверка на произхода на парите, с които се финансират предизборните кампании.

НФСБ настоятелно пита както Централната избирателна комисия, така и финансовото министерство: защо с държавни пари се финансира изборната агитация на вътрешния министър Цветан Цветанов?

Като изпращаме нашата декларация на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и европейските посолства в София, ние ги призоваваме да изпратят свои наблюдатели на изборите в Кюстендил на 13 май. Тяхното присъствие в града е задължително, ако не искат да се повторят манипулациите на изборите през 2012 година.Тогава бе документирано как депутати от ГЕРБ се намират в Общинската избирателна комисия в София при броенето на бюлетините и как изнасят чували с бюлетини от залата.

НФСБ призовава истинските опозиционни сили в страната да осъдят намесата на вътрешния министър в изборната кампания в Кюстендил, която ще опорочи вота и отново ще погази демократичните устои на нашето общество.