Венцислав Тоцев: Бюджетът при Орешарски не се различава от бюджета при Борисов
Венцислав Тоцев: Бюджетът при Орешарски не се различава от бюджета при Борисов
05.02.2014г.

Бюджетът при Пламен Орешарски не е по-различен от бюджета при правителството на Борисов. Това каза в интервю за Радио К2 Венцислав Тоцев от НФСБ, в коментар на апокалиптичните прогнози, че държавата я чака банкрут.

Нямаме работеща икономика, съответно няма нарастване в приходите, подчерта Тоцев и припомни, че стар навик на БСП е да залага повече приходи в бюджета.

Според него, освен по философията на бюджета, правителствата на Орешарски и на Борисов си приличат и по лошото управление на митниците. „Няма значение дали са БСП или ГЕРБ. и едните, и другите в опозиция критикуват приходите от митниците, високото ниво на контрабанда, но когато са на власт не предприемат нищо”, заяви Тоцев.

На въпрос за очаквания икономически растеж и спад на безработицата Тоцев отговори, че растеж най-вероятно ще има, защото и европейската тенденция е такава. Що се отнася до безработицата, според него държавата ще се намеси като назначава чиновници. „Орешарски като финансов министър съкращаваше администрацията, но като премиер я раздува, разбира се, на партиен принцип”, каза Тоцев.

По темата с референдумите Венцислав Тоцев бе категоричен, че провеждането им заедно с избори е добра практика. „Няма по-справедливо нещо от това да питаш гражданите как да избират представителите си”. По думите му обаче най-съществената промяна в изборния процес у нас трябва да бъде въвеждането на задължително гласуване. „НФСБ предложи задължително гласуване още при обсъждането на идеята за нов изборен кодекс. Според нас това е единственият начин да преодолеем купените и контролирани гласове”, каза Тоцев.

Според него обаче мажоритарният вот е просто мантра, която няма да доведе до нищо добро у нас. „Тогава Парламентът ще се напълни с футболисти и фолк певици”, каза още Тоцев.