Бинев поиска намеса на ЕК по проблема със сирийските бежанци
06.02.2014г.

Поредната инициатива на евродепутата Слави Бинев и Патриотичният съюз около НФСБ, който представлява в ЕП, свързана с бежанския проблем в България беше изказването му във връзка с дебата в Страсбург вчера на тема: Проблемът със сирийските бежанци, пристигащи на българската граница. Слави Бинев бе приканен да докладва за ситуацията в България и за опасността от хуманитарна криза, предизвикана от наплива на сирийски бежанци в страната пред колегите си от „Групата на Европа на свободата и демокрацията”.

„С безконтролното допускане на бежанци през границата ни с Турция вече е премината допустимата граница и има голям риск от криза в страната. Напливът на бежанци от Сирия и незаконни емигранти е проблем както за България, така и за ЕС.” – заяви Бинев и поиска Комисията да се намеси, тъй като българското правителство няма уменията и опита, както и не познава начина да се справи с тази задача. „За справяне с проблема трябват специфични познания. Въпреки, че бежанската вълна от Сирия е прецедент в новата българска история на България, не е прецедент фактът, че българското правителство до момента е търсило начин само да взима още повече пари, за да може да ги открадне. Затова е важно освен финансова помощ, да се получи и друг вид подкрепа – съвети от компетентни органи и експерти как да се справи България с този проблем” – каза още евродепутатът. Той обърна внимание, че българското правителство не е потърсило съвети за справяне с проблема, което е едно от най-важните неща.

В заключение, Слави Бинев отправи искане проблемът със сирийските бежанци и мерките, които трябва да бъдат предприети, да бъдат обсъдени на най-високо ниво на Президентски съвет