Акад. Велев: Не всеки, който крещи, че е националист, разбира това понятие
10.02.2014г.

Повечето нормални български граждани под понятието националист разбират агресивно обществено поведение, омраза към чужденците, към хората с различие в цвета на кожата, към другите вероизповедания, въобще към всичко небългарско. Много често онези, които се обявяват за националисти, са с неприкрити антиевропейски нагласи.

Не всеки, който крещи, че е националист, разбира какво съдържа понятието национализъм.

Това каза в интервю за в. „Животът днес” акад. Григор Велев, председател на партия „Целокупна България”.

По думите му национализмът е доктрина, която се ражда от духа на нацията.

Модерният национализъм няма нищо общо с отречените от човечеството идеологии като фашизма, хитлеризма и сталинизма, заяви акад. Велев и допълни, че основните му характеристики са пет и те отричат агресията на примитивните националисти. „Това са патриотизмът, родолюбието, националното самосъзнание, държавността и националната демокрация”, поясни акад. Велев.

Той коментира и книгата си, която излезе миналата година „Българската национална кауза (1762 - 2012)”.

„От 1762 г. насам българската нация се е стремила да осъществи 10 национални каузи. Първата ни кауза е Защитата на българската национална идентичност (1762). Следва борбата за независима българска църква и българско просвещение (1860 - 1870), борбата за свободна и независима българска държава и борбата за Обединена България”, изреди акад. Григор Велев, стигайки до наши дни. „Десетата ни национална кауза е заа „Духовното обединение на българската нация” (2007 г.). Тя тепърва ще си пробива път, но нейното осъществяване вече започна”, отбеляза Велев.

Според него за подкрепата на тази кауза трябва да разчитаме на „всички български интелектуалци, които желаят да защитят националните ни чест и достойнство, особено при наличието на непрекъснати опити на някои от съседите ни да предявяват езикови, исторически и културологични претенции”.

В тази връзка предстои издаването на нова книга, посветена на Македония и т.нар. македонска нация, език, история, които създават проблеми и напрежение в отношенията между двете страни, каза акад. Велев. „история на българите от Македония” ще излезе до края на годината в три тома.

„С този мой труд смятам да дам достоен документален отговор на продължаващата коминтерновска манипулация за създаване на македонска нация, език и история, подкрепяна и до ден днешен от безродниците на една политическа партия у нас.”