Вивиан Рединг призова за намеса на българските компетентни органи по случая „Атака”
18.02.2014г.

Комисарят по въпросите на правосъдието в ЕП Вивиан Рединг призова за намеса на българските компетентни органи и пресичане на недопустимата финансова зависимост, в която са поставени народните представители на една от управляващите партии в България – ПП „Атака”. Поводът за изявлението на Комисар Рединг е писмото, изпратено от 15 евродепутати от различни страни и парламентарни групи. Те запознаха Европейската комисия с факта, че 39 кандидати за народни представители от ПП „Атака”са били подведени от ръководството на партията и от нейния лидер Волен Сидеров да подпишат гаранции за кредити в размер на 150 000 евро от една офшорна фирма към друга. Това е станало чрез измама. Кандидатите за народни представители са били повикани в централата на ПП „Атака“ в последния ден преди регистрацията на изборните листи. В купчините с други документи, които е трябвало спешно да представят в районните избирателните комисии, са били подпъхнати и документи, представени от ръководството на „Атака“ като „декларации за лоялност“. 17 от подписалите стават народни представители и по-късно установяват, че въпросните „декларации“ всъщност са договори за гаранция на кредити между офшорни фирми.

„Демокрацията не трябва да бъде манипулирана. Нужно е истинско, задълбочено разследване, а не повърхностно констатиране на неизследвани докрай факти” – заявява Вивиан Рединг. Нейното изказване пряко кореспондира с бездействието на българската прокуратура, която до момента не е предприела никакви мерки за разследване на лидера „Атака“ по тези сигнали.

Вивиан Рединг взе отношение по темата по молба на Президента на Европейската комисия - Жозе Мануел Барозо, който е бил лично информиран за случая.