Декларация № 5 на Национален фронт за спасение на България
16.05.2012г.

На 15 май 2012 година министърът на отбраната Аню Ангелов обяви в Плевен, че около 1000 военнослужещи от гарнизоните в Плевен, Шумен и Враца ще бъдат съкратени при реорганизацията на Пета механизирана бригада. Според него всички съкратени, ако имат желание да служат, ще могат да кандидатстват за вакантни длъжности в поделенията в Карлово и Стара Загора, а тези, които няма да продължат работата си в армията, ще получат шестмесечни предизвестия за освобождаване.

Националният фронт за спасение на България предупреждава политическото и военното ръководство на страната, че с това безотговорно действие се реализира двайсетгодишната стратегия за поетапно ликвидиране на българската армия и превръщането й в корпус за задгранични мисии под чужд флаг и в защита на външни геополитически интереси.

Пета механизирана бригада е най-голямото военно формирование, ликвидирано заради преустройството в армията, което показва, че и правителството на Бойко Борисов послушно изпълнява спуснатите му задгранични инструкции. Най-скандалното в отбанителната ни стратегия е внушението, че България не се нуждае от боеспособни въоръжени сили, защото съседните Турция, Гърция и Румъния са членки на НАТО, а предстои влизане във военния пакт на Сърбия и Македония.

Подобна пораженческа философия, която е официална политика на неоглобализма, води до опасни процеси в армията, която достигна критичния минимум от 30 000 души и вече се побира на един стадион. Това превръща българската войска в беззъба териториална отбрана, неспособна да опази собствените си граници дори от контрабандисти.

При положение, че годишният бюджет на армията е един милиард лева, задава се логичният въпрос за какво се изразходват тези средства? Съзнавайки, че България е в тежка икономическа и социална криза, НФСБ пита управляващите: нима в първите години след освобождението ни от турско робство е имало достатъчно пари в държавната хазна? Нима след Междусъюзническата и Първата световна война, когато страната ни претърпява две национални катастрофи и приема десетки хиляди бежанци от Тракия и Македония, е имало повече пари? Точно обратното – тогава в опустошеното ни Отечество е нямало средства за въоръжение, но е имало патриотизъм и гордост от собствената войска, защото българският народ винаги е знаел, че ако не пазиш своята армия, ще храниш чужда армия.

Парадоксалното е, че правителството на ГЕРБ прави поредната ампутация на българската армия в навечерието на срещата на НАТО в Чикаго, на която държавни и военни лидери ще обсъждат укрепване на армейския си потенциал поради новите глобални предизвикателства. Още по-странно е, че новият главнокомандващ армията, президентът Росен Плевнелиев, не е взел отношение към поредното съкращение в армията, което разкрива неговата незаинтересованост и некомпетентност по такъв жизненоважен за държавата въпрос.

Воден от родолюбивата идея за изграждане на боеспособни въоръжени сили, НФСБ настоява да се прекрати пагубната военна реформа. Призоваваме да се преразгледа така наречения „План 2014“, в който е записано, че защитата на националната територия ще се осъществи единствено при активиран член 5 от Вашингтонския договор, заедно с войските на съюзниците от НАТО.

Облягане само на колективната отбрана и на договори с партньорите ни от НАТО е недалновидна и опасна политика. Това се видя по драматичен начин по време на турската агресия срещу Република Кипър през миналия век, довела до окупацията на Северен Кипър, която продължава и днес.

Ние предупреждаваме, че растящото етническо напрежение в Република Македония, както и хроничната нестабилност в Косово, е допълнителен рисков фактор за нашата национална сигурност.

НФСБ поставя и друг важен въпрос, имащ отношение към спорната административна реформа на ГЕРБ: защо се закриват предимно поделения в по-бедната Северна България, където безработицата е по-висока? Авторитетни експерти сочат, че ресурсите на министерство на отбраната могат да се използват за намаляване на разликите в степента на развитие на регионите, като същевременно се запазва и военният потенциал на територията на цялата страна.

Особено важно е възраждането на Гранични войски и възстановяване на граничните застави по южната ни граница. Това е задължително както заради опазването на българските граници, така и заради бъдещото членство в системата „Шенген“, призвана да гарантира сигурността на европейските граници.

Поради реалната опасност България да стане единствената незащитена държава на Балканите, НФСБ призовава парламента, правителството и президента да прекратят масовите съкращения в армията и закриването на поделения и се пристъпи към изработването на национална армейска доктрина, подчинена единствено на българските, а не на чужди интереси.