Бинев: България не покрива европейските критерии на правоприлагането
25.02.2014г.

Редица действия на предишното и настоящото управление в България компроментират страната ни в Европа и не отговарят на високите критерии за стандарт по отношение на правоприлагането. Това становище изрази Слави Бинев по време на дискусията за Агенцията на Европейския съюз за сътрудничество и обучение в областта на правоприлагането (Европол).

Евродепутатът приветства идеята да се подобри управлението на Европол и да се повиши ефективността му, но изрази съмненията си относно това дали всички компетентни органи в различните държави биха могли да покрият критерии за висок стандарт, като даде няколко безпрецедентни примера от България. „Например бившият вътрешен министър на България в момента е подсъдим за опъване на политически чадър; Има дело в Страсбург, че българската държава е излъгала Съда по човешките права в делото на Александър Христов пак по времето на бившите управници.” – заяви Бинев и допълни, че управлението в момента си затваря очите за поведението на своите политически слуги АТАКА, въпреки че обществото е отвратено от техните провокации, които ежедневно нарушават моралните и законови граници.

Бинев настоя за сериозен контрол на европейско ниво за това как отделните държави изпълняват задълженията си и съответно за сериозни санкции при установени нарушения, както и защита на гражданите, които не са защитени от държавата.

Цялата реч:

Приветствам идеята да се подобри управлението на Европол и да се повиши ефективността му. В този ред на мисли на отделните страни членки се пада съответната отговорност най-вече за обмена на информация. Аз съм загрижен дали всички компетентни органи в различните държави биха могли да покрият критерии за висок стандарт. Например бившият вътрешен министър на България в момента е подсъдим за опъване на политически чадър; има дело в Страсбург, че българската държава е излъгала Съда по човешките права в делото на Александър Христов пак по времето на бившите управници. И това са само част от примерите, които мога да преведа. За новите все още няма данни за такива злоупотреби, но те със сигурност показват неефективност, а може би и некомпетентност, поради това, че не наказват политическите си слуги АТАКА, дори когато цялото общество е отвратено. Настоявам за по-сериозен контрол на европейско ниво, как отделните държави изпълняват задълженията си и съответно сериозни санкции при установени нарушения. Както и зашитата на такива като мен, които се съпротивляват, когато държавата не ги защитава.