Павлин Цветков: Партиите на статуквото запазиха възможността си да влияят върху Централната избирателна комисия
26.02.2014г.

Този Изборен кодекс не отговори на обществените очаквания за засилване на мажоритарния елемент в частта му с преференциалното гласуване и възможността гражданите да пренареждат партийните листи. Това каза в интервю за радио К2 Павлин Цветков, общински съветник от НФСБ в Правец.

По думите му партиите на статуквото запазиха възможността си да влияят върху Централната избирателна комисия.

В новия Изборен кодекс има една добра идея, каза Цветков, и това е двойното номериране на бюлетините. „Въпреки, че тя се приписва на Мая Манолова, ние можем да претендираме за бащинство на тази идея, която предложихме при обсъжданията на новите изборни правила в Обществения съвет”, уточни той.

Номерирането на бюлетината и кочана цели да попречи на познатата „индианска нишка” и опитите за контролиране на вота. „Когато има уникален номер на всяка бюлетина, ще бъде почти невъзможно да се внесе различна от откъснатата от кочана бюлетина”, обясни Цветков.

Той не отхвърли и възможността да се провеждат избори по старите изборни правила, особено ако президентът Плевнелиев наложи вето върху сегашния вариант за кодекс.

Според Цветков възможно е да има предсрочни парламентарни избори по-скоро, отколкото предвиждат анализаторите. Политическата нестабилност и номадство обикновено са симптом за това, каза още той.

На въпроса има ли място за толкова националистически партии у нас, Павлин Цветков каза: „Не мога да се съглася, че определението „патриоти” за Бареков и Атака действително отговарят на техните истински намерения. И съм сигурен, че хората ще разпознаят истинските патриоти, като си спомнят и миналото на отделните партии, а и видят програмите им. Иска ми се борбата между политическите партии да бъде борба на идеи, което, за съжаление, не се случва”.

Националният фронт за спасение на България все повече се налага като политически фактор в страната и за това допринася, разбира се, и телевизия СКАТ, чиито предавания и дейност – културни, исторически и патриотични – помагат за това, категоричен бе Цветков. Последните избори показаха, че НФСБ е най-голямата извънпарламентарна партия, допълни още той.