Бинев до ЕП: Нарушава се европейско право спрямо българи в Гърция
27.02.2014г.

Сигнал за грубо неспазване на европейското законодателство в Гърция спрямо български граждани подаде Слави Бинев към европейските институции по време на последната сесия в Страсбург. Евродепутатът запозна колегите си с погазването на европейски директиви от страна на гръцката държава срещу български граждани, работили в Република Гърция, които в момента не получават своята законна пенсия. След легална работа в страната на тези граждани по право се полага частична пенсия от гръцката държава, тъй като са правили вноски към тамошната система, но от 1 година получават с огромно закъснение или въобще не получават тази своя пенсия.

Информацията за нарушенията е изпратена от пострадали граждани до телевизия СКАТ и НФСБ, а Бинев като представител на Националния фронт в ЕП, от своя страна разпространява сигнала до европейските институции. „След множество сигнали до гръцките компетентни органи, не се променя нищо. Това че българските не предприемат нищо в защита интересите на българските граждани, не ме учудва, това е практика на всички управляващи да се сещат за хората два, три месеца преди изборите. Но че гръцките институции се държат в дълбок разрез с европейските норми, наистина ме учудва „ – заяви Бинев и настоя всички европейски органи да санкционират гръцките институции за нарушаването на европейското право и правата на българските граждани да получават своите законови пенсии.

Освен изказване по темата, евродепутатът изпрати писмено запитване до ЕК с въпрос какво Комисията смята да предприеме във връзка с грубите нарушения на Лисабонския договор и Регламент № 883/2004 , както и до гръцкото председателство на Съвета и до всички гръцки евродепутати в ЕП.

Писмо до гръцките и европейските власти

Формуляр за внасяне на парламентарен въпрос