Протест срещу изграждането на сметище
четвъртък, от 14:30 пред Министерството на околната среда и водите - София, бул. “Кн. Мария Луиза” 22
06.03.2014г.

Протестът ще се проведе в четвъртък, 06 март, от 14:30 часа пред Министерството на околната среда и водите, на бул.“Мария Луйза“ №22, София.

Това е поредният протест в защита на местните жители, които са обезпокоени, че сметището ще навреди на здравето им, ще засегне техния поминък и ще прогони туристите от китното планинско селце. Село Баня е известно с богатите си минерални извори, лечебния климат и красивата гледка към Пирин, Рила и Родопите.

В протеста ще участват представители на Сдружение "Баненска Буна - 2011", членове на ръководството на НФСБ и евродепутатът от Националния фронт за спасение на България Слави Бинев.

Припомняме Ви, че НФСБ съвместно със Сдружение "Баненска буна - 2011" организираха няколко протеста, внесоха жалби до 16 български институции и заведоха дело в Административен съд - Благоевград срещу изграждането на сметището.

Депото ще събира отпадъците на четири общини – Якоруда, Белица, Банско и Разлог.

От името на НФСБ Слави Бинев подаде сигнал до Европейската комисия относно закононарушенията, свързани с изграждането на сметището в разложкото село Баня и сезира ръководителите на ред български и европейски институции по случая, между които Г-жа Барбара Лохбилдер - председател на парламентарната комисия ”Права на човека”, г-н Матиас Грооте - председател на парламентарната комисия „Oколна среда, обществено здраве и безопасност на храните”, г-жа Ребека Хармс - председател на групата на Зелените/Европейски свободен алианс, г-н Тонио Борг - еврокомисар „Здравеопазване” и г-н Янез Поточник - еврокомисар "Околна среда".

Евродепутатът Слави Бинев постави пред европейските институции проблема и по време на заседание на Европейския парламент.

Каним всички граждани, които милеят за българската природа, да участват в протеста.

За повече информация:
Мария Цветкова
0887 887 001