Борис Ячев, председател на НИЕ: Най-естествено е да вървим към обединение
06.03.2014г.

НФСБ организира утре протест пред Министерството на околната среда и водите срещу незаконното сметище в с. Баня. По този повод в интервю за Радио К2 Борис Ячев, председател на НИЕ, каза: „Ние подкрепяме хората от Баня. Искаме те да видят, да усетят, че имат подкрепата и полза от това, че политическите партии от Патриотичния фронт застават зад тях”.

Припомняме, че НФСБ съвместно със Сдружение "Баненска буна - 2011" организираха няколко протеста, внесоха жалби до 16 български институции и заведоха дело в Административен съд - Благоевград срещу изграждането на сметището.

Ячев коментира и по-нанатъшните стъпки в обединението на патриотичните партии. Той уточни, че предстои подписване на политическо споразумение за обединение на местните структури на НФСБ и НИЕ, под абревиатурата на Националния фронт – най-голямата партия от съюза и най-голямата извънпарламентарна партия, подчерта Ячев.

„Най-естествено е да вървим към обединение. Това е процес, който ще отнеме време и ние ще го правим съобразно особеностите на всеки регион. Но реалното обединение е по-висока степен, нещо, което има дългосрочна перспектива и говори за сигурност и доверие между страните”, каза още Ячев и допълни, че такова обединение е прецедент в най-новата ни политическа история и ще допринесе за създаването на силен патриотичен фронт. „Това е пътят за създаването на силна и сериозна формация, която да вдъхва сигурност и стабилност”, заяви Ячев.

Той коментира и последните социологически проучвания, които понижиха процентите за НФСБ. „Доверие на кои социологически агенции? Проучванията, които излязоха вчера и днес дават едни резултати. Преди седмица, обаче, имаше проучване, което даваше на НФСБ в пъти повече. НФСБ и партиите в патриотичния фронт никога не са били толерирани от социолози, политолози и наблюдатели. Нека си припомним резултатите, които агенциите даваха на НФСБ малко преди парламентарните избори от 2013г. Тогава на Националния фронт не достигнаха само около 7000 гласа, за да влезе в парламента, докато социолозите твърдяха, че партията ще получи 1, 2-3%.”

Борис Ячев коментира и новия Изборен кодекс, който по думите му с нищо съществено не се различава от предишния. „В продължение на няколко месеца станахме свидетели на една игра на демокрация”, заяви Ячев.