НФСБ и жители на с. Баня поискаха оставката на министъра на екологията Искра Михайлова заради незаконното сметище в селото
06.03.2014г.

На протест пред Министерството на околната среда и водите представители на Сдружение "Баненска Буна - 2011" и членове на НФСБ поискаха оставката на министър Искра Михайлова.

НФСБ съвместно с "Баненска буна - 2011" организираха няколко протеста, внесоха жалби до 16 български институции и заведоха дело в Административен съд - Благоевград срещу изграждането на сметището.

Всички правителства у нас имат страх само от Европа или от улицата, каза евродепутатът Слави Бинев.

От името на НФСБ Слави Бинев подаде сигнал до Европейската комисия относно закононарушенията, свързани с изграждането на сметището в разложкото село Баня и сезира ръководителите на ред български и европейски институции по случая. Бинев постави пред европейските институции проблема и по време на заседание на Европейския парламент.

“Трябва да спрем тази несправедливост. Това решение за сметище не е дългосрочно, което означава, че ще бъдат пръснати 15 милиона, а проблемът няма да е решен”, заяви евродепутатът от НФСБ Слави Бинев и поясни, че ще се изсекат декари вековна гора в туристически регион, известен с минералните си извори.

Тези извори ще бъдат замърсени от това депо. Замърсен ще бъде и приток на река Места, която е основна за големи градове в България и съседна Гърция, каза още Бинев.

Недоволните граждани на протеста бяха категорични, че сметището ще съсипе поминака им – туризма и ще навреди на здравето на местното население. Депото, което ще бъде изградено на метри от последните къщи в селото ще събира отпадъците на четири общини – Якоруда, Белица, Банско и Разлог.

Болницата ще се напълни с хора с белодробни заболявания, притеснени бяха жителите на с. Баня.

Хората от селото се нахвърлиха върху депутата от ГЕРБ Любен Татарски, който изненадващо се появи на протеста на НФСБ пред МОСВ. Именно бившият кмет на Разлог е сочен за главния виновник за проекта за сметище в разложкото село.

„Най-гадното е, че има друго място – изоставени мини – за които ОВОС-а гарантира, че ще съберат количествата отпадък. Но очевидно местни интереси, като на бившия кмет на община Разлог Любен Татарски и фирми около него, са на път да надделеят”, каза съпредседателят на НФСБ Данчо Хаджиев и заяви, че от НФСБ и местните жители на Баня категорично ще се противопоставят на тази злоупотреба. „Изграждането на регионални депа се превръща в бизнес, който дава храна на всякакви местни олигарси”, каза още Хаджиев.

От сдружението "Баненска буна - 2011" заявиха още, че решението за строеж на сметището е незаконно, както и че геоложката основа не отговаря на условията за сметище.

„Това не е екологичен проблем, а проблем за оцеляването на местното населени. Като народен представител в 40-то НС, нееднократно поставях този проблем пред тогавашния министър на околната среда, забележете пак от ДПС, Джевджет Чакъров. Всички факти сочеха, че подходящото място за депо са мините, но по политически и икономически причини се реши то да бъде в землището на Баня. Днес отново министър на ДПС ще се опита да завърши това дело”, каза председателят на НИЕ Борис Ячев. По думите му трябва да бъдат преразгледани всички факти - от парламентарна комисия, прокуратурата и независими органи - които доведоха до определянето на с. Баня .

„Хората в с. Баня заслужават да живеят и да развиват икономиката на региона си”, допълни Ячев.

Протестиращи граждани и представители на НФСБ се качиха на среща при министър Искра Михайлова, която обаче заяви, че не може да направи нищо по въпроса, след като български съд не е намерил закононарушения за строежа на сметище.

Припомняме, че на предишна среща с министърката тя обеща да бъде намерена алтернативна площадка. По-късно обаче изпрати писмо, в което заяви, че няма причина да не се строи сметището.

"Министър Михайлова е типичният представител на противоконституционната и вредна партия ДПС, която мисли единствено за собствените си облаги", заяви Мария Цветкова от НФСБ, която се занимава от години с проблема в разложкото село. Тя бе категорична, че не бива да се допуска изключителните природни дадености на региона да бъдат унищожени заради алчността и финансовите амбиции на определени местни олигарси и заради невежеството и интересите на управляващите.

Протестиращите връчиха на началника на кабинета на Искра Михайлова огромен чувал с хартии и найлонови торбички в знак на несъгласие с пагубната политика на министерството и унищожителния за природата проект за строеж на сметище в село Баня.