Слави Бинев: Турция няма място в ЕС
13.03.2014г.

Турция нарушава суверенитета на България, използвайки голямото мюсюлманско малцинство за натиск върху националната ни политика. Това заяви представителя на НФСБ в ЕП Слави Бинев на дискусията в Страсбург, посветена на Доклад за напредъка на Турция през 2013 г. Освен Бинев, по темата се изказаха още над 20 депутата от различни националности и с различна партийна принадлежност, които изразиха своите позиции, обединени около тезата за разминаване в очакванията на ЕС към Турция. В пленарна зала обаче липсваха представителите на ДПС в ЕП.

Бинев обяви, че Турция се опитва да прокара недопустима неоосманската стратегия, под формата на официална държавна политика, която предвижда бившите територии на Османската империя да станат икономически, политически и духовно зависими от Турция и исляма.

„Стотици хиляди граждани излязоха на протести на площад Таксим и в парка Гези, като заявиха, че в Турция няма демокрация. Правата и свободите се погазват, както и свободата на събранията, на словото, на медиите, свободата на социалните мрежи! Корупцията е навсякъде по високите етажи на властта. Правителството се меси в съдебната система и репресира всеки опит за критики. Примери са делата „Ергенекони“, „Чук” и други” – заяви Бинев като допълни, че Турция няма място в ЕС, докато не проведе дълбоки конституционни и законови реформи, водещи към демокрация.

Като неотменно условие за започване на истинска, честна и открита политика на добросъседство Бинев посочи равнопоставеността и ненамеса във вътрешните работи на България, Гърция и Кипър.