След сигнал на Слави Бинев и НФСБ проблемът за българското малцинство в Сърбия влиза в докладите на ЕК
14.03.2014г.

Заради липсата на адекватна политика от страна на българската държава към етническите българи зад граница евродепутатът на НФСБ Слави Бинев се обърна към Европейската комисия.

Сигнал на Бинев и НФСБ накара ЕК да включи проблема с българското малцинство в Сърбия в докладите си за напредъка на западната ни съседка в предприсъединителния й период. Това се казва в официалния отговор на Комисията до българския евродепутат.

Слави Бинев сигнализира за погазването на фундаментални права и свободи на българското малцинство в Западните покрайнини, където етническите българи са подложени на културен, образователен и социален натиск от страна на сръбската държава.

От години сръбските власти сменят наименованията на културно-историческото наследство на българското население там, извършват асимилация като пречат всячески на преподаването на български език в училищата и спират разпространението на български печатни издания и радио-телевизионни програми.

Заради сигнала на Бинев Комисията призова Сърбия да подобри положението на малцинствата и да ги подкрепя с финансова помощ. ЕК пише още в отговора си до Бинев, че ще следи внимателно ситуацията в Сърбия и спазването на човешките права на българското малцинство там.