Вигенин не разрешава външни наблюдатели за изборите през май
17.03.2014г.

Външният министър на България Кристиян Вигенин не разрешава външни наблюдатели да проследяват изборния процес в България през май. „След като изборният кодекс отново беше направен така, че да обслужва само управляващите политически монополи, след като беше пресечена възможността в СИК, РИК и другите избирателни органи да има представители на всички партии и грубо са изключени опонентите на управляващите, съвсем естествена е и реакцията на министър Вигенин. По всичко личи че отново се готвим за нечестни и непрозрачни избори, каквито вече са традиция в България” – заяви Слави Бинев по повод липсата на отговор от страна на Вигенин на неговата покана за съдействие при иницииране на обсервационна мисия за изборите за Европейски парламент в България. „На дипломатически език липсата на отговор се тълкува като отказ за съдействие” – допълва Бинев.

Слави Бинев, като представител на най-голямата извънпарламентарна сила – НФСБ, поиска мониторинг на изборите в страната ни на Съвместната парламентарна асамблея между Европейския Съюз и страните от АКТБ в Адис Абеба през октомври. Обсъждането на възможността за наблюдателна мисия предстои следващата седмица в Страсбург. За съжаление идеята да бъдат наблюдавани изборите в България не намери подкрепа от страна на управляващите в лицето на Министър Вигенин, който отказа да съдейства и не декларира готовността си да приеме обсервационната мисия.

„Тъй като хората са изгубили вяра в институциите, честната политика и в правото си на избор, ние, политиците, сме задължени да възвърнем вярата на гражданите в демокрацията и нейните процеси. Тази мисия би била първа стъпка към постигането на тази цел” – заяви Бинев. За съжаление евродепутатът констатира, че прокламираните от настоящето правителство цели не биват последвани и от реални действия. Бинев обяви, че въпреки пасивността на институциите от името на НФСБ ще продължи да информира ЕС за нередностите, свързани с изборния процес в страната ни за предстоящите избори.