Бинев критикува Гърция за неизплатени пенсии на българи
01.04.2014г.

„Ние сме в парламента на Гърция, и смятам, че той е исторически символ на демокрация, на върховенство на закона и на честност.Чух прекрасни думи за солидарност и върховенство на закона, което ме кара да повдигна един въпрос, който компрометира ЕС“. -заяви Бинев в пленарната зала на гръцкия парламент и постави проблема с легално работещите в Гърция българи, които са си плащали всички данъци към държавата, но не получават нищо от своите пенсии.Той определи казуса като лош сигнал не само за гръцкото правителство, но и за целия ЕС, който в момента се ръководи от гръцкото председателство и допълни „Настоявам тук, в гръцкия парламент от името на всички българи тази несправедливост да бъде заличена.“

Евродепутатът от НФСБ председателстваше седмата редовна пленарна сесия на комисията по устойчиво развитие, околна среда, енергийна политика, научни изследвания, иновации и технологии-ЕВРОЛАТ . Пред най-ярките авторитети на южната ни съседка, Бинев отправи остри критики към Гърция заради грубо неспазване на европейското законодателство спрямо български граждани.

„Българските власти не предприемат нищо в защита интересите на българските граждани, но това е практика на всички управляващи.Разочароващо е, че след множество сигнали до гръцките компетентни органи, не се променя нищо и гръцките институции се държат в дълбок разрез с европейските норми“-коментира още евродепутатът и настоя българските граждани да получават своите законови пенсии.

Информацията как след легална работа в страната на гражданите по право се полага частична пенсия от гръцката държава, но я получават с огромно закъснение или въобще не получават своите пенсии е изпратена от пострадали до телевизия СКАТ и НФСБ. По- рано тази година Бинев, като представител на патриотичният фронт в ЕП, разпространи сигнала до европейските институции,като освен изказване по темата, изпрати и писмено запитване до ЕК, както и до гръцкото председателство на Съвета и до всички гръцки евродепутати в ЕП. За съжаление българските власти не предприемат нищо въпреки, че са информирани за случая не веднъж.