Валери Симеонов: Европа на нациите, не на европейската бюрокрация
01.04.2014г.

„С оглавяването на листата на НФСБ поемам една много голяма отговорност и ще се боря за постигането на силен резултат на Националния фронт за спасение на България”.

Това каза в интервю за „Седмицата” на Дарик съпредседателят на НФСБ Валери Симеонов.

По думите му Националният фронт ще остане в семейството на евроскептичните партии – „Европа на свободата и демокрацията” – тези, които поставят родината и националните си интереси над евробюрократизма.

По-малко власт на европейските, общи институции, по-малко намеса във вътрешните работи на една държава и по-човешки облик на европолитиката, това ще бъде основният дебат, който НФСБ ще води в тази предизборна кампания. „Европа на нациите, не на европейската бюрокрация. ЕС като средство за решаване на проблемите на България”, заяви Симеонов.

Той уточни, че на предстоящите европейски избори съюзът от патриотични формации ще се яви с името на НФСБ. Ние нямаме коалиция, а обединение на партии, каза Симеонов и даде пример със структурите на партия НИЕ, които поетапно преминават в редиците на НФСБ.

Валери Симеонов коментира и темата с кризата в Украйна. „Ние сме против прекрояването на граници в XXI век, особено под дулото на автомати”, заяви съпредседателят на НФСБ. Според него е имало дипломатичен път за решаването на този проблем. Въпросът е дали Русия се европеизира или не, добави Симеонов.

Той уточни обаче, че не одобрява и действията на предизвиканата революция в Украйна, които бяха инспирирани от непохватната намеса на САЩ и еврокомисарите. „Европа е виновна за конфликта в Украйна. Тези които отиваха, преговаряха, насърчаваха едната страна трябва да си понесат отговорността”, категоричен бе Симеонов.

Сред дискутираните теми бе и тази с новите изборни правила и споровете около състава на ЦИК. НФСБ бе лишена от правото на представител в ЦИК и РИК заради една поправка, внесена от представители на „Атака”. „Тази поправка, която гласуваха БСП, ДПС и „Атака” беше насочена специално срещу НФСБ”, допълни Симеонов. Според него обаче цялата драма около ЦИК е сапунен политически балон, с който се ангажира вниманието на хората, за да бъдат откъснати от най-важното в момента – отчета на евродепутатите. „Всички те ще трябва да отчетат какво са направили досега. Всеки избор е отчетно-изборно събрание. В България обаче отчетът го няма. Появяват се нови фигури, хвърлят обещания и хората, запленени от костюмираните особи, гласуват. Не трябва да е така”, каза още Валери Симеонов.