Борбата срещу незаконното сметище в село Баня намери подкрепа от правителството на Гърция
01.04.2014г.

След поредица от акции от страна на представителя на НФСБ в ЕП Слави Бинев борбата срещу незаконното сметище в село Баня намери подкрепа от страна на гръцкото правителство. Евродепутатът ни председателстваше седмата редовна пленарна сесия на Комисията по устойчиво развитие, околна среда и енергийна политика - ЕВРОЛАТ в Атина. Там той повдигна отново въпроса за незаконното сметище пред представители на гръцкото правителство. Съпредседателят Роберто Рекиуайо отстъпи председателството на Бинев и така въпросът за сметището в село Баня беше поставен директно на Секретаря в Министерството на околната среда в Гърция - г-жа Гианакополо.

"Съществува проект в Югозападна България за създаването на отпадъчно депо в близост до село Баня, разположено на по-малко от 1 км от къщите на хората. То ще е построено в красив туристически район с много минерални източници, които ще бъдат замърсени. Те създават малки реки, които се вливат в река Места, а тя преминава през големи населени места в България и Гърция. Замърсяването ще застраши живота и здравето на хиляди българи и гърци."

Бинев обясни, че зад проекта прозират скрити икономически интереси, а направената ОВОС е фалшифицирана, за което вече многократно е информирал европейските институции.

Евродепутатът поиска и провеждане на по-нататъшно разследване. Г-жа Гианакополо от своя страна обеща да инициира пълна проверка на случая, тъй като проблемът с незаконното депо в село Баня не е локален, а засяга в голяма степен и Гърция. Бинев изпрати официално искане за продължаване на разследването на случая и до ЕК и отговорните европейски и български институции

Писмо на Слави Бинев