Декларация № 6 на Национален фронт за спасение на България
21.05.2012г.

На 18 май тази година във Варна се проведе тристранна среща на премиерите на България, Турция и Катар, на която бяха обсъждани важни инфраструктурни проекти и енергийната политика на нашата страна.

Националният фронт за спасение на България изразява своето категорично несъгласие Турция да играе ролята на посредник в двустранните и многостранните ни отношения с арабските държави. Недоумение буди поканата на Бойко Борисов към Реджеп Ердоган да участва в срещата на премиерите на България и Катар, договорена още преди два месеца.

От политическа и дипломатическа гледна точка подобна покана е знак за унизително васално положение към съседна Турция. Впрочем неотдавнашното съвместно заседание на българското и турското правителство в Анкара и взетите решения показват стремежа на Бойко Борисов към тясна интеграция с ислямисткото правителство на Ердоган.

Особено безпокойство предизвиква присъствието в турската делегация при преговорите във Варна на турския министър на водите, както и разговорите между тримата премиери за строежа на язовир на река Тунджа.

НФСБ припомня, че вече 35 години Турция настоява язовирната стена да се построи на българска територия, за да се напояват земите край Одрин и Къркларели. Макар че сериозните разходи за строежа ще са поделени, печалбата за България е почти нулева и в сегашните му рамки този проект е неизгоден за нас. Въпреки това, още преди две години, Борисов обеща на Ердоган, че сме готови да участваме в строежа на язовира.

При тристранните разговори в резиденция „Евксиновград“ е обсъждан и бъдещият 300-километров път от Свиленград до Русе, както и изграждане на пътната отсечка Варна-Бургас-?станбул.

НФСБ настоява правителството да обяви параметрите на тези договори и най-вече финансовите условия. Важно е да се знае кои фирми ще участват в тези крупни проекти, колко ще струват те на българските данъкоплатци и каква ще е икономическата изгода за България. Въпросът ни е логичен, защото имаме сериозни опасения, че турски строителни фирми отново ще са с предимство, както това стана при строежа на автомагистрала „Люлин“.

Българският премиер също трябва да обясни какво целеше с неотдавнашните си шумно рекламирани визити в Грузия, Азербайджан, Катар и Турция. По време на тези посещения Борисов обещаваше внос на втечнен газ и газопровод с Турция, но на тристранната среща във Варна се разбра, че всички тези проекти са неосъществими.

НФСБ изразява тревогата си от неадекватните стъпки на кабинета в енергийната политика, в която цари хаос и липсва стратегически поглед за европейските приоритети на България.