Валери Симеонов: Станишев е като робот-всезнайко, знае всички "верни" отговори
14.04.2014г.

Валери Симеонов: Станишев е като робот-всезнайко, знае всички "верни" отговори

Илиана Беновска: В тази сложна координация на събития, 43 дни само преди изборите за представители на България в Европейския парламент, се обръщам и към следващия събеседник Валери Симеонов, създател на телевизия СКАТ, съпредседател на ПП НФСБ. Добър ден, г-н Симеонов.

Валери Симеонов: Добър ден.

Илиана Беновска: Г-н Симеонов, къде се намирате вие в състезанието за Европарламента?

Валери Симеонов: Ние се намираме в началото на това състезание, стъпили здраво на земята и показващи един по-различен опит на нови политици, категорично го твърдя това, на хора, които влизат в политиката, за да дадат, а не, за да вземат. И за разлика от тези велики дати, дни и часове, за които говорихте преди малко и сред които изпъкна едно много интересно изказване на Сергей Станишев, че това всичко е истинска България…

Илиана Беновска: Браво!

Валери Симеонов: Нали?

Илиана Беновска: Да.

Валери Симеонов: И за разлика от него и от всички останали политически брокери и търговци, ви казвам, че на първо място трябва да е България, а след това НФСБ и всичко останало.

Илиана Беновска: Допустимо ли е един политик да каже, че никой и нищо не е над неговата партия?

Валери Симеонов: Естествено, това е точно в духа на интернационализма.

Илиана Беновска: Ами!

Валери Симеонов: Това е самочувствието на комунистите, които управляваха половината Европа от преди двадесетина години и това е самочувствието на самовлюбените партийни чиновници, партийни ръководители. Нали си спомняте, Вие сте по-млада, доста по-млада, но може би си спомняте, това самонадеяно поведение на всички тия, които като че ли бяха слезли от Космоса и на които всички трябваше да им се възхищаваме, да им махаме знаменца на манифестациите…

Илиана Беновска: Аз даже мислех, че те дори не са живи.

Валери Симеонов: Моля?

Илиана Беновска: Аз даже мислех, че те дори не са живи, че са някакви картинки.

Валери Симеонов: Така е, да. Малко на андроиди приличаха. То и името му беше малко андроидно – Андропов.

Илиана Беновска: Имаше в София, спомням си, нареждаха на площада на Мавзолея, не знам дали си спомняте, едни такива портрети големи и ни гледаха с едни такива укорни очи там, и аз все се чувствах виновна, мислех си, че нещо съм сбъркала и че ще ме накажат.

Валери Симеонов: И винаги говореха в множествено число или в трето лице от името на партията, всъщност винаги прокарваха това, което на тях им се струваше вярно и правилно и което беше в тяхна изгода.

Илиана Беновска: Само Станишев ли олицетворява това статукво или и други политици се държат по този начин?

Валери Симеонов: Този модел на поведение двадесет и няколко години, както виждате, почти не се е променил. Та нима по друг начин се държи един Лютви Местан, та нима по друг начин се държи Волен Сидеров? Та те всичките говорят, като че ли са последна инстанция. Значи подобно е и поведението на Бойко Борисов, но с определено уточнение, че той успява да намери точните думи, с които да направи говора си разбираем за обикновените хора и при него просто му личи, че самонадеяността и изказът от последна инстанция просто са театър, той просто го играе това. За другите въобще не мога да кажа такова нещо, защото този Станишев, както го определих за мен, той е нещо като робот. Имаше една игра навремето „Робот-всезнайко“, този „робот-всезнайко“ ти казва верния отговор, защото той е с едно магнитче долу в основата под дупето му и това магнитче винаги го ориентира на изток.

Илиана Беновска: Такъв един се въртеше с една палчица в ръката?

Валери Симеонов: Точно такъв е и Станишев.

Илиана Беновска: Имате много картинно мислене днеска. Как Вие с този горчив опит, аз направо не знам как сте го преживели, една година живеете с липсващи няколко стотни и не сте в Парламента? Какво ще правите на тези избори?

Валери Симеонов: Чувствам се съвсем нормално, защото не страдам от някаква идея фикс, че трябва на всякаква цена да бъда някакъв в политиката и че трябва да имаме място в Парламента. Все пак да не забравяме, че Валери Симеонов, за разлика от всички останали безлични политици, безлични лидери на партии, значи повтарям го, колкото и самонадеяно да звучи, абсолютно безлични хора, които нищо не са направили в живота си, за разлика от тях Валери Симеонов е създал една от най-големите кабелни телевизии в София, създал е една от най-гледаните програми и въобще за него не е кой знае какъв проблем, ако Валери Симеонов не е в политиката, не е в Парламента или пък е. По-скоро важният въпрос е какво мога аз да дам в остатъка от живота си за моята родина, това е.

Илиана Беновска: Така е, аз не Ви подозирам в самолюбие или в самовлюбеност, именно защото, например, направихте невероятни усилия, за да разраснете НФСБ и за това ще ми кажете след малко, но имате и определени идеи за бъдещето на България, този път ще бъде през призмата на Европа, но те пак се отнасят за България. Това Ви питам, не се ли опасявате при тези избори отново от някакви манипулации?

Валери Симеонов: Не се опасявам, аз съм абсолютно сигурен, че манипулациите ще бъдат в същия мащаб, както преди една година, защото на всички им е ясно, че за една година чудеса не стават. Още повече, когато политическият модел е абсолютно същият. Няма значение кой карикатурен образ са сложили да ни управлява, дали ще се казва Орешарски, дали ще се казва Борисов, това няма значение, нищо не се е променило. И на тези избори ще се купува здраво, и яко ще се плаща, яко ще се плашат циганите също, защото осв