Групата на Славчо Атанасов в ОбС: Колко милиона се въртят около Колодрума?
24.04.2014г.

Бившият кмет: Имаме прекрасни пловдивски строителни фирми – толкова ли не отговарят на условията за ЗОП, та за Тотев само една фирма печели обществените поръчки?

Патриотичните партии около НФСБ няма да подкрепят предложението да се даде мандат на кмета за преговори с МС за отпускане на 12 млн. лв. за довършване на спортната зала при тази неяснота с паричните потоци

Общинските съветници от патриотичните сили около НФСБ няма да подкрепят на заседанието на ОбС входираното от Иван Тотев предложение да му се даде мандат за преговори с МС за отпускане на 12 млн.лв за довършване на Колодрума, ако не се сфирмира комисия с представители на всички политически сили в местния парламент, която да изясни за какви точно пари и срещу какви дейности се отпускат. Това заявиха общинските съветници от НФСБ Славчо Атанасов и Слави Георгиев на пресконференция в Пловдив.

Различните суми, които се въртят в продължение на две години и половина, пълната неяснота за какво точно се харчат тези пари, тоталната липса на количествено-стойностни сметки и съсредоточаването в ръцета на една единствена фирма на огромни средства, будят сериозно притеснение, мотивираха се общинските съветници от НФСБ.

Пълно заблуждение е, че приложеният към предложението договор с Главболгарстрой представлява цялата документация по този проект, лиспват количествено-стойностни сметки, няма ги необходимите спецификации какви пари за кои дейности точно отиват, посочи Слави Георгиев. По думите му най-притеснителното е, че с тези 28 млн. лв, преведени на ГБС, Колодрумът няма да бъде завършен. За да се финализира изграждането на спортната зала, освен тези 28 милиона, са нужни още 6 милиона без ДДС за акустика и озвучителна техника, например. И не само това, дори нужните средства да бъдат преведени веднага, залата няма да получи Акт 16, тъй като не е ясно колко пари ще са нужни за прилежаща инфраструктура и подходи към сградата. Нещо по-лошо, няма проект за изграждането на паркинги и процедурата дори не е стартирана от Иван Тотев, посочи още Слави Георгиев.

Като пловдивчани, ние също сме радетели в града да има такова спортно съоръжение и подкрепяме реализирането на обекта, но в никакъв случай няма да подкрепим работата на тъмно. Общинските съветници и гражданите на Пловдив реално не са запознати нито със сумите, нито с извършените дейности по спортната зала, защото общината пази пълно мълчание по тези нееднократно задавани към кмета Тотев въпроси. Пълната неяснота води до тежки съмнения, че парите не се разходват почтено и прозрачно, все пак става дума за публични, а не частни инвестиции, които би следвало да са изцяло прозрачни, допълни още Атанасов. Притеснява ни начинът, по който се харчат парите, защото същата фирма е в тесни лични отношения с Иван Тотев. ГБС построи хотел Империал, даде един милион лева назаем на майка му и построи новата фамилна къща на ул „Богомил“, реализира и доста сериозни обществени поръчки за десетки милиони в Пловдив. В създадената пълна неяснота около Колодрума оставаме със сериозното съмнение, че в момента Тотев панически търси пари, за да довърши договора на ГБС. За останалите средства, които са нужни за окончателното довършване на Колодрума, Тотев дори не споменава, коментира и Слави Георгиев