Борис Ячев: В България политиката за регионите беше плод на политиканстването
30.04.2014г.

„През всичките тези три, включително служебното, правителства вместо да се изравни стандарта на живот в отделните региони на страната, тази диспропорция се увеличи. У нас политиката за регионите всъщност беше плод на политиканстването от 2005 година насам.” Това каза в дебат на Радио К2 Борис Ячев, кандидат за евродепутат в листата на НФСБ. Темата на дебата бе „Регионално развитие и благоустройство - в Европа ли е България или е на ръка разстояние в политиките за регионите и инфраструктурата.”

„Не само Северозападният региони, за съжаление, и други региони от недалечното минало бяха с един сравнително добър жизнен стандарт, средни, или може би малко над средния като Северен централен - Плевен - и другите големи региони около него, започна да изпитва изключителни затруднения. Това разпределение на средствата на различни европейски програми на принципа на приближени до една или друга централна политическа власт създаде изключително много проблеми и тези проблеми са свързани с това, че различен поток, неравномерен поток парични средства отиват към различни региони. Това доведе и до сегашната ситуация - проблема с т.нар. финансови санкции, изравнявания и т.н., нещо, което налага в момента общини да връщат средства обратно и в централния бюджет, и по-скоро в различните европейски програми.”

По думите на Ячев да се оправдават проблемите в отделните региони в страната с лошото състояние на икономиката е опит да се раздели тази отговорност на всекиго по-малко в последните 20 или 25 години. „Действително ЕС, чрез своите програми дава една чудесна възможност не само за съживяване на икономиката, но и съживяване на регионите това, за което говорим. Всички правителства от 2005 насам трябва да поемат своята отговорност за няколко неща - първо, за изключително слабите и калпави темпове за усвояване европейските средства, на второ място за създаването на огромни по размера си корупционни практики при усвояването на тези средства, заради които България вече многократно е предупреждавана, а и наказана. И на трето място за така нареченото политическо разпределение или разпределение по политически принцип на тези средства по отношение на общини, региони, кметове, населени места дори.”

Според Борис Ячев мудното усвояване на средствата по различните оперативни програми през периода 2007-2013 попречи на реалния ефект върху икономиката на страната ни. „Нито тройната коалиция - 2007-2009 година , нито правителството на ГЕРБ - 2009-20013 година - успяха да постигнат 100 %-но усвояване.” Според Ячев причините са много за това и ако тези причини не се преодолеят, то „ще имаме същите проблеми и при усвояването на средствата в програмите 2014-2020 година.”

„Специално по отношение на регионалното развитие и програмата „Региони в растеж", както и „Околна среда", и „Транспорт", и „Добро управление", близо 4 милиарда са средствата, които България трябва да усвои. Ако не се премахнат корупционните практики, ако не се повиши административния капацитет на хората, които боравят, правят проекти, защитават ги и ги реализират, ако не се направят законови промени, този прословут закон за обществените поръчки, за който непрекъснато се говори, то ще имаме същите проблеми и същия нисък процент на усвояемост”, каза още Ячев.

„НФСБ е от така наречената група партии „евроскептици", но този евроскептицизъм не означава връщане на дебата за или против ЕС или България трябва ли да бъде в ЕС, или да излезе от него. България твърдо трябва да бъде в ЕС”, подчерта Борис Ячев и допълни, че една от основните задачи на българските евродепутати, независимо от коя парламентарна група са те, е използването на европейските институции и директиви за това икономиката в България да стане прозрачна.

„Да се създаде в България една нормална бизнес среда, която да се отърси от политическото влияние и политическия монопол и подпомагането на една или друга фирма, което в крайна сметка доведе до изчезването на средния и дребен бизнес. И една много отговорна задача на българските депутати в следващия ЕП - това е подготовката в този период 2015 - 2020 година на предоговаряне на квотите на българските стоки на европейския пазар, предоговарянето на субсидиите не само за бъларските земеделски производители, тема, с която много се спекулира, но въобще за българските производители, за българския бизнес. Разбира се, много важна задача е налагането, утвърждаването и запазването на традиционните български марки, като започнете от ракията и свършите с киселото мляко.”

По думите на кандидата на НФСБ за евродепутат след като липсва политическа воля на партиите на статуквото, които се сменят в един определен период от управлението на държавата, трябва да бъдат използвани възможностите за натиск от страна на европейските институции. „Искам само да се върна преди няколко години и българските митници, които са един разграден двор. Те са източник за попълване на партийни каси на всяка една политическа сила, която дойде на власт и между другото тук стана въпрос преди малко за купуване на гласове, един от най - сериозните нерегламентирани ресурси за купуване на гласове, това е именно контрабандата и корупцията по българските митници и аз мисля, че преди няколко години беше направен плах опит за контрол на българските митници, който за съжаление на тогава управляващите се оказа доста ефективен и доста бързо възможностите на различни европейски институции бяха отхвърлени като услуга.”

В заключителната част на дебата Ячев заяви, че евродепутатите от НФСБ има