Георги Манев: Неолибералния модел, който ни предложи Европа, доведе до тази криза
02.05.2014г.

„Нашата цел е създаването на средна класа в България, за да се постигне устойчиво развитие, каквито са европейските практики.” Това каза в дебата на Радио К2 „Труд и социална политика. Младите, работещите, социално слабите, пенсионерите как да изберат - да останат в България или да бягат в Европа” Георги Манев, председател на ПП СЕК и кандидат за евродепутат в листата на НФСБ.

„Ние сме извънстатуквови играчи, такива, които досега не са управлявали. Всъщност освен в минималните случаи, когато сме били в общинските съвети, можем да се гордеем с конструктивната си опозиция в град Бургас, това можем да го пренесем и на европейско ниво евентуално в следващи етапи на нашето взаимодействие”, каза Манев във встъпителните си реплики. По думите му България е в такова положение след 24 години управление, че трябва да се спасява. „Затова се обедини този фронт около НФСБ, за да могат да се прекратят всички практики, които наблюдавахме от всички управляващи досега през тези 25 години. Виждате, че НФСБ като националистическа партия припознава ПП „Средна европейска класа" в редиците си, включително това, че има думата „европейска" в нашето име. Това ни отличава от другите националистически партии, които са кресливи, не милеят за България и държат един високопарен тон, с който обвиняват всичко и всеки за неща, които след това като влязат в Парламента, се обръщат на 180 градуса.”

Що се отнася до ролята на ЕС в България, Манев каза: „Приоритетните неща на ЕС, с които може да влияе върху България, са борбата с контрабандата покрай Митническия съюз и конкурентната среда. В момента контрабандата на цигари е 60%, а контрабандата на стоки, които влизат от Турция и унищожават нашето родно производство със занижени фактурни стойности, от които не влизат приходи от ДДС, акциз и мито, които не влизат в хазната ни и ощетяват бюджета ни, са в огромни размери. Контрабанда има и при горивата, в момента се изсича безогледно и последния ни ресурс, който е гората, и се изнася в чужбина. Това са пера, около 3 милиарда, които могат да се влеят в бюджета на България, за да може да кандидатства по европейски програми и да получи съфинансиране”, каза Манев, който подчерта връзката между приходите в държавния бюджет и социалната политика в България.

„Когато се кандидатства по ОП, кохезионен фонд или европроект, трябва да има от 20% до 50% съучастие. Овладявайки контрабандните канали, вътрешнополитически, вътрешнопартийни и вътрешнодържавни, ще увеличим и приходите в бюджета, които ще съфинансират другите източници на средства в ЕС. Това е част от нашата пропаганда, идея и цел в ЕС. Чрез Митническия съюз да направим така, че 25 години преход да бъде преустановен”, подчерта кандидата на НФСБ.

По думите му няма как младите хора да останат в България, след като нямат условия за реализация. „Ние от НФСБ сме ЗА европейските ценности, макар че много хора спекулират с това, че сме в групата на евроскептиците. В тази група сме, защото неолибералния модел, който ни предложи Европа през последните години, доведе до тази криза”, каза Манев.

В дебата Манев засегна и икономическите ползи от Европейския съюз и членството ни в него, които бяха пропуснати. По думите му пропуснат бе срокът за предоговаряне на европейските субсидии за българските животновъди, които получават в пъти по-малко субсидии от по-старите страни-членки. „Затова ние от НФСБ ще направим всичко възможно в следващия програмен период и ще настояваме за българските зеленчукопроизводители и за българските стопани, които отглеждат наистина животни, а не само дефакто очертават ниви, за да използват само европейските привилегии, което е свързано с вътрешното законодателство относно проверките, за да може да се изравнят с европейските си колеги, които получават в пъти повече субсидии. Ще Ви дам пример с Гърция, има предоговорено в новия програмен период 1 милиард допълнителни средства, Португалия е 1,7 и забележете Германия, която е една от най-мощните европейски икономики, за северните си райони е предоговорила голяма сума за подпомагане на земеделските и селските производители”, каза още Манев.

Според него двойният стандарт на ЕС ограничава демократичното начало.

Манев коментира и темата със санкциите на ЕС към Русия и кризата в Украйна. „Ние подкрепяме санкции срещу руската олигархия, а не срещу руския народ. Ние сме против руската олигархия, която води една наистина безпощадна кампания в Украйна, но ние в същото време искаме да поставим на масата много ясни и категорични въпроси - какви ползи има България, подкрепяйки ЕС и санкциите срещу Русия. Ние сме бедна страна, енергийните ни източници зависят от Русия, включително и изхвърлянето на ядреното гориво от електрическите ни централи. Ние сме зависеща икономика - от Русия и от ЕС. Трябва да се поставят тези акценти, за да може в тази сложна ситуация да се защити българския интерес.”

Националните интереси и тяхната защита са и целта, и мотивацията на НФСБ да участва в изборите за Европейски парламент, подчерта Манев и припомни мотото на патриотите: „НФСБ – гласът на българските патриоти в Европа”.