Декларация № 37 на Национален фронт за спасение на България
относно провокация на гръцката полиция към делегация на НФСБ
05.05.2014г.

На 4 май т.г., когато се навършват 111 години от гибелта на легендарния български революционер Гоце Делчев, представители на НФСБ и Национална телевизия СКАТ посетиха лобното място на героя край село Баница, намиращо се днес в Република Гърция. В българската група бе Борис Ячев - председател на партия „Национален идеал за единство”, кандидат за евродепутат от НФСБ, общинският съветник от НФСБ в Правец Павлин Цветков, общинският съветник на партия „НИЕ” в Разлог Георги Тренчев, репортерът Мария Цветкова и операторът Владимир Савчев.

На метри от лобното място на Гоце Делчев петима цивилни представители на гръцките служби за сигурност спират групата, изземват личните карти и служебните документи на българските граждани, извършват обиск на колите и забраняват както полагането на венеца, така и използването на телевизионна камера и фотоапарати. В продължение на повече от два часа, без писмен документ от официална институция и нарушавайки правото на свободно движение на територията на Европейския съюз, гръцките полицаи не връщат личните документи на нашите граждани. Нещо повече - след консултации с гръцки ведомства полицаите нареждат на групата незабавно да напусне територията на Гърция.

Националният фронт за спасение на България остро протестира срещу полицейския произвол на гръцките власти, който е не само антибългарски, но и антиевропейски. НФСБ не е уведомявал местните органи, нито е искал разрешение за полагането на венеца, защото такова не се изисква, още повече, че става дума за рутинно туристическо пътуване, а не за предварително организиран митинг.

Случилото се на 4 май в село Баница е не само потъпкване на европейското законодателство за свободното движение на европейски граждани на територията на всички страни-членки на Европейския съюз, но и груба антибългарска провокация.

Гръцките власти не позволяват да почетем паметта на Гоце Делчев, загинал преди 111 години в сражение с турската армия, защото желаят да заличат всичко българско по тези земи. Защото това са територии с българско население, които по силата на историческите обстоятелства попадат в Гърция след злополучните за България две Балкански войни и Втората световна война. Въпреки че България е пълноправен член на Евросъюза и в нарушение на конвенцията за правата на националните малцинства, Гърция продължава да нарича местното българско население славяногласни елини, като при това го обявява за помашко.

НФСБ изпрати писмо до МВнР на Република България, в което настоява за връчване на протестна нота на гръцката страна. Ние ще сезираме Европейския парламент както за този скандален случай, така и за продължаващата асимилация на коренното българско население в Северна Гърция.

Да живее България!