Александър Минев: Българските евродепутати трябва да защитават националните интереси, а не партийните
07.05.2014г.

Има предложение да се спрат Еврофондовете на България, поради липса на напредък в съдебната ни система и липса на всякакви реформи. Това каза в дебат по Радио К2 кандидатът за евродепутат от НФСБ Александър Минев.

Участниците в дебата обсъждаха темата с правосъдието в България.

„За съжаление оценката е напълно справедлива, няма какво да се крием. Представителите на тези партии, които са виновни за тези унищожителни доклади, е нормално да се опитват всячески да смекчат заключенията, но те са повече от очевадни. Това са нашите заключения, всеки българин е съгласен с тях, дори наскоро беше отстранен член на ВСС за корупция. Какво повече има да говорим по темата”, каза Минев по повод „осъдителната присъда“ на Европа, издадена с 8 -годишния мониторинг на България върху правосъдието.

„ЕК повтаря 7-8 години едни и същи неща, управляващите у нас нямат воля, а не знам дали имат и капацитет, да решат тези проблеми, но всичко това трябва да намери своето решение, най-вече с решителни действия в правилна посока на изпълнение на тези препоръки, за да не получи България по-тежки санкции, като спиране на Еврофондове или непризнаване на действието на присъди на българските съдилища в ЕС”, допълни кандидатът на НФСБ.

По думите му в областта на правосъдието първи приоритет за българските евродепутати трябва да бъде всякакъв натиск над българските власти за реални действия по препоръките на ЕК, „защото те са в полза на всички български граждани”, каза още Минев и допълни: „Вторият приоритет, който е изключително важен, е консултации относно идеята за европейски прокурор, който би могъл да е в голяма помощ за България”.

Александър Минев бе категоричен и в оценката си за вътрешния ред в страната – „Мисля, че е пределно ясна, бившият вътрешен министър в момента е обвиняем, повече няма какво да говорим по темата!”

Според Минев, когато има некачествени закони, които са пълни с възможности за тяхното заобикаляне, няма как съдът да прекрачи своите правомощия като върши работата на Народното събрание, като създава нови закони без да има тази компетенция. „Другото нещо, за което никой не говори, е образованието. Юристите в България не са достатъчно образовани, не получават качествено образование. Когато има некачествено подготвени кадри, няма как те да изпълняват впоследствие качествено и отговорно работата си. Това е един много дълъг процес, който обхваща образование, правилни закони и съответно следене как се изпълняват.”

По думите на кандидата на НФСБ целият въпрос, освен законов, има и морален отенък. „В политиката трябва да отидат хора, за които нямаме никакво съмнение за техния морал. А когато имаме обвинения, вече имаме съмнения за морала.”

Минев даде пример с Германия, където най-перспективният млад политик Фон Гутенберг, който беше външен министър- напусна поста си заради съмнения, че е преписал в докторската си работа. „А той беше сигурен следващ канцлер!”, каза Минев и подчерта: „Тук говорим за морални измерения, които в България сме забравили. Трябва да ги имаме предвид. В политиката, морала трябва да бъде на първо място!”

По темата с корупцията Минев заяви, че е необходим пакет от мерки, с които да се борим срещу нея. „На първо място са необходими качествени кадри и добра подготовка. Това означава образование. Трябва да се мисли за пряк избор на магистратите. Разбира се и контрола е много важен. Инспектората към ВСС е този, който трябва да осъществява контрол. В момента не го прави, наскоро имаше одит на Сметната палата, който се казваше, че той не върши никаква работа!”

Минев посочи още, че България е една от малкото развити страни, в която отделния гражданин няма право на индивидуална жалба пред КС. „Това е нещо много важно и от НФСБ твърдо го поддържаме. Промяна на законите, дори на Конституцията за да се въведе тази възможност. Когато на гражданин са му нарушени основните права, което е ежедневие в България, той трябва да има право да сезира КС.”

В заключение Александър Минев подчерта, че не само правосъдието е приоритет. „На първо място е защитата на националните интереси, но за да има едно ясно формулиране какво са национални интереси ни трябва национална доктрина, която липсва. На следващо място – през 2016 г. предстои преразглеждане на парите за фондовете. България трябва да получи още пари при по-добри условия и в края на техния мандат 2019, когато започнат преговорите за новия програмен период 2020-2027 - евродепутатите трябва да направят всичко възможно България отново да получи по-добри условия при следващия програмен период.”

„Българският евродепутат в момента, в който стане член на ЕП губи всякаква партийна принадлежност и на първо място трябва да защитава националните интереси”, заяви още Минев.