Валери Симеонов: „Южен поток” е един огромен сапунен мехур
14.05.2014г.

Проектът за газопровода „Южен поток” е един огромен сапунен мехур, който се използва за предизборни надлъгвания. Това заяви лидерът на Национален фронт за спасение на България (НФСБ) Валери Симеонов в предаването „Лице в лице” по bTV.

Според Симеонов проектът няма да бъде осъществен, а приходи от него ще получат само „част от висшите български политици”: „Само няколко от най-върлите му апологети ще получат полза. Когато в България се заваряват тръбите, това е един отвратителен по престъпността си театър, защото нищо няма да бъде направено”, категоричен бе Валери Симеонов, който изреди и технологичните препятствия пред проекта.

„В град Анапа на брега на Черно море трябва да има огромна компресорна станция, която не съществува. Нищо не е направено за подвеждане на газта чрез тръбопровод от находището. Газ с температура 250 градуса трябва да бъде изтласкан на разстояние близо 1000 км, което не е реализирано никъде в света, в това число и в Мексиканския залив. Преминавайки по дъното на Черно море, на дълбочина над 2000 м, където водата е 3 градуса, ще се получи конденз, което ще доведе до разрушения при пристигането му в компресорната станция. Технически грамотните хора знаят, че няма да стане”, аргументира тезата си лидерът на патриотичната партия.

От друга страна, проектът представлява и „стратегически рекет” към Украйна. „Янукович (сваленият президент на Украйна – бел. ред.) с всичката му близост до Русия не склони да продаде газопроводите на Украйна на „Газпром”. След като това не стана, Русия продължи рекета”, каза Симеонов и допълни, че втората цел е била да се вкара България, гравитираща около ЕС и САЩ, в договорни отношения, съгласно които в последствие при неизпълнение на договора да плаща пропуснати ползи и компенсации на Русия. Така както стана с провалените проекти „Бургас-Александруполис” и АЕЦ „Белене”.

„Това е една политическо-икономическа далавера”, подчерта лидерът на НФСБ.

Според Валери Симеонов твърденията на управляващите, че при строежа на газопровода ще се създадат хиляди работни места и с обществените поръчки ще бъдат ангажирани български фирми също е част от „сапунения мехур”. „При строежа на един газопровод хора почти няма. Първо се говореше за 15 000 работни места, а после смалиха на 5000. Изграждането на тръбопровода е високотехнологичен и механизиран процес, в който ще бъдат ангажирани няколкостотин специалисти. Кой ще гарантира, че обектът ще се строи от български фирми, като строителството ще е поверено на консорциум между България и „Газпром”. Когато се избира изпълнител, се прави конкурс, който могат да спечелят турски и китайски, а не български фирми.”

Всичко това са предизборни лъжи на едни шарлатани, заяви Симеонов. По думите му и след 100 години няма да има приходи в България от Южен поток, защото цената му е надута четирикратно.