Слави Бинев: Най-големият бич у нас е корупцията
Хората трябва да разберат, че някой усвоява през техния джоб
15.05.2014г.

Няма съмнение, че най-големият бич е корупцията. На второ място е неудачната реклама. Европейските фондове нямат нужда от рекламиране, а от разясняване. Правят се реклами на програми с изтекъл срок на годност и идеята е тези средства да не достигнат до малките и средни фирми.

Това каза Слави Бинев в дебат по ТВ7 по темата за усвояването на парите от еврофондовете у нас.

По думите му фунията е обърната надолу и управляващите посочват къде да се разпределят тези средства.

„Парите от еврофондовете трябва да отиват при малкия и среден бизнес, за който иначе говорят всички. А не при големия корпоративен бизнес, който беше една от целите на Европейската народна партия”, подчерта Бинев.

Според кандидата на НФСБ другата пречка пред усвояването на фондовете е бюрокрацията. „Бюрокрацията побърква хората. Постоянно трябва да се бориш за правата си, а не да живееш, ползвайки ги.”

Бинев допълни още, че у нас хората разбират еврофондовете като нещо, което трябва да се усвои. „Не можем да говорим за усвояване, защото тук става дума за разпиляване. А би трябвало да бъде инвестиране”, подчерта Бинев. „Тези пари трябваше да влязат в страната, за да се развие икономиката, като инвестиции, а не за да бъдат усвоени и всъщност откраднати”, заяви Слави Бинев.

Решението на проблема ще дойде с наказването на управляващите, смята Бинев. „Те трябваше да бъдат тук и да дават обяснения. Те са длъжни пред обществото и обществото трябва да ги накаже. Хората трябва да разберат, че някой усвоява през техния джоб”, категоричен бе Бинев.

„На второ място, електронното правителство е стъпка в правилната посока, защото това ще създаде пречки пред корупцията”, каза още кандидатът за евродепутат от НФСБ.

Слави Бинев изтъкна и друго решение на проблема – образованието. „Принадената стойност на човека е в неговия мозък. Кола на части струва няколко стотин евро, но скъпата сглобена машина е дело на инжинерите. За да не се продаваме като парче месо на трудовия пазар, трябва да хвърлим максимално много усилия и средства в образованието”.

Що се отнася до темата с младежката безработица, Слави Бинев отбеляза, че по този проблем у нас никой не работи. „Ние от НФСБ няма да открием топлата вода, но можем да се поучим от чуждия опит. Има модели, които можем да приложим директно в България или да ги пригодим към нашата действителност”, заяви Бинев. По думите му такива добри решения са данъчни облекчения при първа работа.