НФСБ внесе искане за касиране на изборите за Европейски парламент
04.06.2014г.

Партия „Национален фронт за спасение на България” внесе жалба с искане за касиране на изборите за Европейски парламент от 25 май.

Искането е адресирано до институции, които могат да сезират Конституционния съд – Президентство, Министерски съвет, ПГ на ГЕРБ и Главна прокуратура.

Основанията за искане на касиране на изборите са свързани с нарушения на Конституцията на България, Изборния кодекс и Венецианската комисия. Последната изисква да няма промяна в Избирателния кодекс по-малко от една година преди изборите. В България 29 дена преди изборите беше извършена поредната промяна, заради което вероятно ще претърпим санкции.

Основният мотив за искането обаче е масовото купуване на гласове. В жалбата си от партията посочват скандалния случай с контролиране на вота на служителите от мините в Бобов дол, с. Бутан и община Козлодуй, с. Брестовец, Плевенско, и на много други места.

„Изборните резултати за членове на Европейски парламент, избрани с листите на „Коалиция за България” и ДПС са резултат от масовото осъществяване на незаконните практики за купуване на гласове.

Практиката за купуване на гласове именно от тези две формации съществено опорочава вота и действителността на подадените за тях гласове”, се посочва в жалбата.

НФСБ посочва още лошата организация, грешките и неподготвеността на секционните комисии и редица нарушения в избирателни секции, в които представителите на Патриотичния блок бяха отстранявани или им бе отказвано издаването на протоколи.