Венцислав Тоцев: Опасността от ДПС е етническа, религиозна и икономическа
10.06.2014г.

Апетитната хапка „Южен поток” скара Пеевски и Василев

Политическата криза и хаосът ще продължат поне още година и половина, а обявяването на предсрочни избори са „фойерверки”, които оставиха без отговор важни въпроси като този за приемането на следващия бюджет, излъчването на еврокомисар и пр.

Това каза в ефира на радио К2 Венцислав Тоцев от НФСБ в коментар за изминалите консултации при президента Плевнелиев за насрочване на предсрочни парламентарни избори.

Тоцев отбеляза като известен напредък обединената позиция на политическите партии за необходимостта от нови избори, но те се отлагат за след 3 месеца. „Как ще функционира администрацията и държавата? Ние не сме Белгия, където институциите работят години без правителство”, каза Венцислав Тоцев.

Според Тоцев правителството щеше да изкара пълен мандат, ако не бяха многото му грешки, както и засегнатите икономически интереси на част от партиите, които го подкрепяха.

ЕК наложи санкции на България заради начина на изпълнение на проекта „Южен поток”, припомни Тоцев. „Оказа се, че руската проектокомпания ще строи газопровода без конкурс и с директно договаряне с правителството. Фирмите подизпълнители от българска страна, начело с"Водстрой 98", са свързани с Делян Пеевски и те ще строят проекта за сумата от 3 млрд. и 800 млн. евро. Това е фирмата, която през последните 3-4 години печели обществени поръчки, особено що се касае за еврофинансиране”, отбеляза Тоцев. „Тези хора смятаха да усвоят близо 4 милиарда евро. Това са огромни средства, за която и да е икономическа сфера в България”, допълни той. По думите му именно това е скарало Пеевски и Цветан Василев.

ДПС ще бъдат добре и при следващо управление на ГЕРБ, заяви Тоцев. Тяхното сътрудничество е от миналия мандат и това си личеше не само по подкрепата на медиите на Пеевски към правителството на Борисов, но и по гласуването в Народното събрание: „В 41-то НС, където партия ГЕРБ доминираше, най-често с депутатите на ГЕРБ са гласували тези на ДПС”, припомни Тоцев.

По думите му тук не става въпрос за отговорни и държавнически решения, а за чисто икономически. „ДПС разполага с огромна власт и това се вижда и след европейските избори. Тази партия няма никакво намерение да пуска властта и този път видимо започнаха договорки с ГЕРБ за следващото управление на страната. Очевидно с изолирането на човек като Цветан Василев”.

По темата с КТБ Тоцев каза, че това може да застраши стабилността на банковата система у нас: „Щом Българската народна банка, която се хвалеше със строга фискална и монетарна политика и контрол над търговските банки в страната, е обслужвала интересите на КТБ, то не ми се мисли какво може да се случи и с другите банки”.

„Говори се, че същата „Водстрой 98” и други големи фирми в бранша, свързани с Пеевски и ДПС, се готвят да купят „Токуда банк” и тя да замести КТБ”, каза още Тоцев и допълни: „Надявам се хората да си отворят очите и да видят, че опасността от ДПС е не само етническа и религиозна, но и икономическа”.