Борис Ячев: Кабинетът „Орешарски” ще бъде запомнен с политически хаос, обществени трусове и колапс на държавата
24.07.2014г.

Борис Ячев: Кабинетът „Орешарски” ще бъде запомнен с политически хаос, обществени трусове и колапс на държавата

Кабинетът „Орешарски” ще бъде запомнен с добри, но неизпълними намерения и трусове, които съпътстваха цялото му управление.

Това каза в ефира на Радио К2 Борис Ячев, минути след като стана ясно, че премиерът Орешарски е внесъл оставката на правителството.

Освен със социално напрежение, обществено недоволство, кадрови грешки, този кабинет ще бъде запомнен и с това, че ДПС получи изключително много власт. Нещо, което не съответства на политическия потенциал и резултати на тази партия, при това в кабинет, чийто мандатоносител е друга партия – БСП, допълни Ячев.

Според него ДПС е своеобразен „политически вампир” за партньорите си и за кратко време успя да изсмуче всичко това, което столетницата имаше като политически и кадрови потенциал и авторитет. „БСП по-късно направи изводите за поуките и горчивия опит, които сега всеки кандидат за лидер на партията повтаря като папагал”.

Що се отнася до бъдещия служебен кабинет, Ячев заяви, че той със сигурност ще бъде реден в синхрон и съгласуване с Бойко Борисов. „Този кабинет ще бъде натоварен и с неприсъщи функции, като провеждането на такъв тип избори, който да гарантира мнозинство на ГЕРБ в следващия Парламент”.

По думите му консултациите при президента и между различните партии, които напоследък станаха форма на управление на държавата, звучат като съглашение. Те нямат законова тежест, от тях не би трябвало да произтичат никакви правни последствия, но такива има. „След консултации се освобождават министри, след консултации се насрочват избори или се формира дневния ред на Парламента. Консултации иззеха функциите на легитимно избраните органи”. Според Ячев тази липса на ясна отговорност и незнание кой всъщност управлява доведе до хаос и блокира работата на държавата.

Политическата класа и управляващите докараха българите до отвращение от политиката и тотално безразличие към конституционните инструменти за провеждане на политика, каквито са изборите, каза още Ячев. „Няколко подхода доведоха до този разлом между партиите и хората. Подходът на партии от типа на „Атака”, с абсолютно противоречиво, неразгадаемо и нелогично поведение, имайки предвид подкрепата й към ДПС и БСП. От друга страна, БСП, която е мандатоносител, се държи като партия в опозиция и не може да наложи на коалиционните си партньори вземането на важни решения. И другият подход, този на Бойко Борисов, който всячески се опита да маргинализира институции като Парламента. Той се отнасяше към депутатите като към група анонимни безделници, която правителството носи на гръб и това нямаше как да не рефлектира върху него”, посочи Ячев.

Той коментира и отказа на НФСБ към коалиционното предложение на „България без цензура”. По думите му Националният фронт за спасение на България е последователна в своите действия и достатъчно силна и стабилна партия, която може да формира около себе си силен фронт и да обедини патриотичния вот у нас. Затова и поканата е отправена към ВМРО-БНД, която има сходни идеи и цели, както и към редовите членове на „Атака”, без нейното ръководство.