НФСБ не одобрява политиката на Борисов и не предвижда коалиции с ГЕРБ
28.07.2014г.

Водещ: Валери Симеонов. „Националният фронт за спасение на България“ (НФСБ), безспорно заедно с ВМРО, започва да придобива един по-сериозен облик за участие в парламентарните избори. Знам, че г-н Симеонов ще каже, че и без друго са толкова силни, но как стана възможно това привличане на този ваш съюзник, този „брак“ как стана възможен?

Валери Симеонов: Как стана възможно? Истината е, че с ВМРО и лично с г-н Каракачанов имаме много старо познанство, много добри отношения. През всичките тези години – може би повече от десетилетие, даже имаме и съвместни акции, доста мащабни. На първо място ще припомня организирането на подписка за провеждане на референдум под лозунга „Не на Турция в Европейския съюз“. Тогава телевизия СКАТ – нямаше още НФСБ, но всичките тези дейни хора, които създадоха „Атака“ и НФСБ, са си същите, включително и аз съм си същият. Всички тези хора организирахме съвместна акция и събрахме около 340 000 подписа в подкрепа на искането Турция да не бъде допусната до Европейския съюз и това да бъде гласувано на референдум. За съжаление, Цецка Цачева, след като й връчихме подписката, я сложи дълбоко в мазето, заключи я и въпреки нашите непрекъснати настоявания, тя не изпълни задължението си на председател на Народното събрание да я постави на гласуване. Това е едната от акциите. Искам да припомня на всички тези новоизлюпени политици, нови формирования и коалиции, които се бият в гърдите, че едва ли не са единствените борци срещу ДПС, без да се вгледат внимателно в собствената си къса история – да престанат с тези самонадеяни изявления, защото ние с ВМРО и с още няколко патриотични организации бяхме първите, които поведохме акцията за защита на българските обекти с историческо и културно предназначение и значение, върху които посегна Главното мюфтийство, разбирайте Турция. Ние бяхме първите, които направихме съвместни митинги в студените ноемврийски дни на 2013 г. в Ямбол – три пъти, в Стара Загора – два пъти, в Карлово и в София в защита на тези обекти, към които Главно мюфтийство изявяваше апетити, за въпросните стотици хиляди декари земя, за които така и не се разбра, освен тези обекти с културно предназначение. Така че ние имаме съвместна история с ВМРО по отношение защитата на националните интереси. Така се стигна. Питате как се стигна – ето така се стигна. След като се познаваш добре с някого, след като си имате доверие, просто… Когато беше направено предложение от „България без цензура“ (ББЦ) за образуване на съвместна коалиция заедно с НФСБ – писмено, официално предложение, ние трябваше да направим заседание на нашия Политически съвет и да дадем отговор. Така изисква политическата…

Водещ: И вие им простихте това съжителство в партия, която е подозирана, че е организирана от лицата на ДПС. Вие им простихте тази малка забежка.

Валери Симеонов: На кого?

Водещ: На „чистите“ ВМРО, които бяха в ББЦ.

Валери Симеонов: Така, само да приключа отговора на първия ви въпрос. Събрахме се в Карлово, на рождената дата на Левски, на разширено заседание на Политическия съвет, заедно с партиите, които са около НФСБ. Гласувахме решение по повод предложението на ББЦ. То беше отхвърлено с пълно единодушие. На самото заседание се повдигна въпроса защо да не предложим на ВМРО една съвместна коалиция, в името на патриотичния вот, обединяването на патриотичния вот на следващите избори. Това беше подложено на гласуване, беше гласувано – говоря за 18 юли, съвсем наскоро. Беше прието с пълно единодушие и от там тръгна всичко. Отговорих ви как стана сближаването.

Водещ: Това си е чистата патриотична радост – тя ви събра. И от дума на дума стигнахте до това решение. Това звучи…

Валери Симеонов: Знаете ли, аз не мога да разбера вашата ирония. Нашата чисто патриотична болка ни събра. Положението на България е трагично. България е в лапите на ДПС вече за трети пореден път. За каква радост ми говорите?

Водещ: Нали ВМРО бяха там, при ДПС.

Валери Симеонов: Не можах да ви разбера нещо. Бихте ли се пояснили?

Водещ: Какво представлява тази конструктивна…

Валери Симеонов: Какво означава това „ВМРО бяха при ДПС“?

Водещ: Какво представлява тази конструкция ББЦ?

Валери Симеонов: Това ще питате тях, но ВМРО си е ВМРО. Те влязоха в коалиция по съвсем нормални, естествени политически причини. Те са наясно, че нямат необходимия процент да вкарат евродепутат в Европарламента. Търсят коалиция с партии, които са евентуално близки до техните разбирания или каквото и да е, но по тези въпроси ще ви отговори Каракачанов. Недейте слага ВМРО до ДПС – това просто никога не е било. И между другото, аз смея да мисля, въпреки че не е моя работа аз да обяснява вместо Каракачанов, но смея да мисля, че точно евентуалното сближаване с ДПС уплаши ВМРО и доведе до изключително бързото им решение пет дни след нашето предложение да приемат нашето предложение.

Водещ: А вие ще се явите двете формации за изборите или се очаква нещо по-разширено?

Валери Симеонов: Нашата политическа формула, така да се каже, е отворена. Ние сме подали ръка и сме се обърнали към всички други родолюбиви партии, които поставят интересите на България над тяснопартийните и личните си интереси. И по никакъв начин не трябва да са свързани с ДПС, естествено.

Водещ: Направи впечатление миналата година, след парламентарните избори, че вие, противно на целия патос на вашата предизборна и следизборна работа, се обърнахте с подкрепа за Борисов.

Валери Симеонов: Г-жо Маринкова, втори път приказвате глупости. Извинявайте. Или нещо не сте разбрали, или живеете в няка