Тържествено отбелязване на 111-та годишнина от Илинденско – Преображенското въстание
петък от 19:30 на площад „Ал. Стамболийски“, Сливен
01.08.2014г.

На 1 август 2014 година ще се проведе факелно шествие по повод 111-тата годишнина от Илинденско – Преображенското въстание и гибелта на племенника на Хаджи Димитър Кръстьо Асенов. Събитието е организирано от Национален Фронт за Спасение на България /НФСБ/, Сливенски комитет „България на българите“, Гражданско Обединение за Сливен /ГОС/, сдружение „Вяра, Морал, Родолюбие, Отговорност“.

Шествието ще започне след приключване на представянето на филма за Кръстьо Асенов „В огъня на борбата и любовта“ около 19. 30 ч. с поднасяне на венци и цветя на паметната плоча на Кръстьо Асенов на площад „Ал. Стамболийски“ /Татар мезар, Кълбото/.

Факелното шествие ще премине по бул. „Цар Освободител“, ще спре за кратко пред Стария бряст и ще продължи до паметника на Хаджи Димитър. Там представители на РК „Традиция Нова Загора ще произведат залп в чест на храбрите. След отслужването на панихида в катедралния храм „Свети Димитър“ шествието ще се върне по обратния път и след това ще се отправи към паметника на Васил Левски на едноименния площад, където ще завърши около 21 часа най-късно.

Племеникът на Хаджи Димитър - Кръстьо Асенов, който заедно с Яне Сандански и Кръстьо Чернопеев отвлича евангелистката мисионерка мис Стоун /аферата Стоун/, е убит по време на Илинденското въстание от свои четници и трябва да е погребан в ениджевардарското село Корнишор (днес Кромни), днес в Северна Гърция.

На 26 юли 2010 г. на кръгла маса в Сливен, на която модератор бе проф. Пламен Павлов, бе взето принципно решение костите на воеводата да бъдат поискани от Гърция и пренесени в Сливен. Предварителните проучвания за установяване на точното местоположение на гроба на войводата засега обаче удрят на камък.

Представянето на филма за Кръстьо Асенов започва в 18 ч. в залата на НТС. Организатор е Община Сливен. Премиерата на филма в национален ефир бе на 20 юли по БНТ 2. Автор и режисьор на филма е Владимир Каперски, а възложители – общините Сливен и Благоевград. Във филма участват доц. Валентин Китанов, преподавател в катедрата по история в ЮЗУ „Н. Рилски“ и сливенския журналист Доброслав Иванов. Ролята на Кръстьо и любимата му Ана Малешевска изпълняват непрофесионални актьори - Чавдар Тодоров и Ана Каперска, а в преплитането на кадрите художничката Селма Тодорова рисува портрета на войводата. Консултант е историкът Павел Павлов.