Декларация № 7 на Национален фронт за спасение на България
29.05.2012г.

На 52-та среща на страните-членки на НАТО в Чикаго президентът Росен Плевнелиев обяви, че нашият контингент в Афганистан ще остане там до края на 2014 година, въпреки че някои европейски страни започват да изтеглят своите части. В Чикаго държавният глава пое и друг ангажимент, който също е за сметка на българския данъкоплатец - след 2014 година България ще плаща годишно 500 000 долара за изграждане на афганистанската армия.

Националният фронт за спасение на България настоява незабавно да напуснем афганистанското блато, където годишно потъват най-малко 80 милиона лева. Ние осъждаме и намерението на правителството след 2014 година да плащаме годишно 500 000 долара на афганистанските въоръжени сили. ?майки предвид иракската авантюра на Симеон Сакскобургготски, ние с основание се опасяваме, че официално обявените разходи за афганистанската мисия ще са много по-големи, тъй като те не включват присъствието на наши инструктори, военни лекари и съответната техника в Афганистан след 2014 година.

НФСБ обръща внимание на управляващите, че на десетата година от афганистанската операция на НАТО пактът демонстрира пълната си неспособност да умиротвори страната и спре нелегалното производство на хероин, което достигна 820 тона годишно. Това се дължи на погрешната концепция за водене на военните действия и на подкрепата за корумпирания режим в Кабул. Фактът, че от половин година НАТО преговаря с талибаните, говори за стратегически провал, а не само за отделни неуспехи на бойното поле. Моралният крах на НАТО в тази изпепелена земя са стотиците жертви сред мирното население, което не е пощадено нито от талибаните, нито от натовските войници.

НФСБ призовава правителството на Бойко Борисов да последва примера на новия френски президент и изтегли нашите военни от Афганистан до края на 2012 година. След като богата страна като Франция пести всяко евро и държи на своя морален престиж, защо бедна България продължава да хвърля стотици милиони в една обречена война?