Симеонов и Каракачанов: Мисията ни е "Патриот"
31.08.2014г.

Илиана Беновска: Вие слушате „На шестия ден”, седмичното обзорно предаване на „Радио К2”, днес в събота 30-ти август 2014 година. Аз съм Илиана Беновска. Голямата тема, която коментираме с всички участници днес в ефира на „Радио К2” е: „Кой и на какво основание може да управлява България?”. С тази тема се обръщам и към двамата съпредседатели на коалиция „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО” Валери Симеонов и Красимир Каракачанов. Добър ден, господа.

Красимир Каракачанов: Добър ден.

Валери Симеонов: Добър ден.

Илиана Беновска: Намираме се в подножието на предсрочните парламентарни избори за 43-тото НС, остават 6 дни до старта на предизборната кампания, ще ви посочвам звуково кой да говори, за да не се застъпвате, г-н Симеонов, Вие, как смятате да изясните този въпрос, не конституционно, а с идеи – кой и на какво основание може да управлява България?

Валери Симеонов: Всеки, който поставя интересите на България над всичко останало – такова е нашето мото, такова е нашето разбиране - има моралното право да се бори за управлението, всички останали би трябвало да не бъдат въобще допускани до тази предизборна борба или както казахте до подножието на този хълм.

Илиана Беновска: Но какъв да бъде критерият?

Валери Симеонов: Какъв е критерият – значи влизаме в една изключително теоретична обстановка какъв критерии - всичко е въпрос на личен критерии, тъй като както казахте законово ние нямаме основание да игнорираме когото и да било стига да е спазил изискванията за регистрация и за участие на неговата партия, така че критериите остават лични, критериите остават морални, това са неща, за съжаление, които загубиха своята стойност напоследък в България. Много трудно мога да Ви отговоря на този въпрос или ако тръгнем да водим разговор това ще отиде сигурно няколко часа.

Илиана Беновска: Нека да чуем и г-н Каракачанов, заповядайте.

Красимир Каракачанов: Аз съм съгласен с г-н Симеонов, истината е, че 20 години политическият модел на България беше абсолютно порочен, няма нужда да си обясняваме дали е така просто само трябва да се огледаме около нас и да видим как живеят българите – те живеят най-мизерно в цяла Европа и като казвам Европа нямам предвид ЕС, те живеят по-мизерно от Албания и Румъния, така че явно е, че моделът е бил абсолютно порочен, явно е, че партиите, които са ни управлявали са правели всичко друго, но не и да отстояват българския национален интерес. От тук нататък кой ще има правото да управлява решават българските граждани, ако на българските граждани им харесва досегашният модел, ако им харесва да бъдем най-бедните и най-болните в Европа, ако им харесва да продължаваме да се топим с 6 човека на час и следващите 25 години да намалеем с още 2 милиона, както през първите 25 от така нареченият преход - могат да подкрепят партиите, които до момента се бият в гърдите, че ще ни управляват отново, ако българите смятат, че трябва да се търси нещо ново и че основният критерии е не колко силно викаш в ляво или в дясно, а колко си готов да служиш на обществото, на нацията и на България - могат да изберат Патриотичния фронт и тук критерият е много прост – всеки един от участниците в политическия живот през последните 20 години е правил нещо в живота си - някои като политици, други като г-н Симеонов като журналисти, трети като учени и така нататък - не можеш да кажеш, че си бил слаб икономист, слаб бизнесмен пък ще станеш добър управленец или не можеш да кажеш, че си бил крадлив политик първите 20 години след това ще станеш добър политик в следващите 20 години, така че хората имат достатъчно информация да избират, изборът е техен.

Илиана Беновска: Добре, господа. И към двамата е въпросът, който ще задавам на всички лидери на партии или както при вас обединения, коалиции - каква е вашата мисия, можете ли да го кажете кратко и ясно, в политиката и като личности, и като ръководители на политически партии? Заповядайте, г-н Симеонов.

Валери Симеонов: Мисията ни е да прекратим това спираловидно падане и да направим каквото е по силите ни, за да измъкнем България от тази фуния, в която, за съжаление, се свлича 25 години - това е нашата мисия, това е нашият мотив за влизане в политиката, иначе няма достатъчно основание да правим тази решителна крачка, тъй като тя е свързана поне за нас с г-н Каракачанов и нашите съратници това си е обричане, 4 годишно обричане. Това е въпрос на изпълнение на дълг, даже не е толкова съществено с колко човека ще влезем в парламента, важно е това какво ще направим вътре, важно е това колко качествени, колко отговорни патриоти ще могат да направят една парламентарна група, която да бъде коренно различна от останалите и която да наложи нов модел на поведение, аз съм сигурен, че това е възможно, защото ние го направихме в бургаския общински съвет, това е нашата мисия - мисия „Патриот”, ако мога с една дума да го кажа, мисия „Родолюбец” – това е.

Илиана Беновска: Г-н Каракачанов, Вашата мисия?

Красимир Каракачанов: Ами Вие виждате, че от година на година все повече българи не вярват на политиката и казват нищо не може да се оправи, всичко е обречено, България загива. Аз виждам нашата мисия в това да дадем шанс първо на онези българи, които искат да се борят за България и за себе си да го направят, нашата мисия е да събудим българският народ и да му обясним, че в историята на България е имало и други тежки моменти, още по-тежки дори от този, но когато сме се обединявали сме били силни и сме побеждавали, когато сме били единни като нация, когато сме имали общи национални каузи и интереси Бъл