Декларация № 8 на Национален фронт за спасение на България
07.06.2012г.

На 6 юни 2012 година, при това от информации в чуждия печат, българската общественост узна за поредната провокация на Република Турция към нашата страна, която по своята същност е открита териториална претенция към България. Както признава и турският вестник „Милиет“, учениците в ?станбул са получили учебни пособия, от които се вижда, че територията на Турция включва югоизточна България, цяла Армения, някои региони на ?рак, гръцката част на остров Кипър и райони на Грузия.

Особено скандално е, че тази актуална карта на Турция е в компактдиск, изготвен в рамките на национална образователна програма на турското министерство на образованието. В рамките на програмата не само се раздават безплатни учебници, но и се организират отворени уроци за децата и техните родители, по време на които се насажда духът на пантюркизма.

След като Министерството на външните работи на Грузия обяви, че ще провери въпросната информация, вицепремиерът Бюлент Арънч реагира с оправданието, че е „станала грешка“. Още по-нелепо е обяснението на просветното ведомство в ?станбул, което обяви, че е „шокирано от случилото се и недоумява откъде се е появило това учебно помагало“.

Националният фронт за спасение на България припомня, че още на 30 септември 2009 година Национална телевизия СКАТ изнесе информацията за същата скандална карта, възпитаваща в шовинизъм турските ученици. ? тогава образователната институция в ?станбул обеща да изтегли картата, на която територията на югоизточна България бе включена в състава на турската държава.

Показателно е, че темата за турската географска карта се актуализира след съвместното заседание на турското и българското правителство в Анкара и гостуването на премиера Реджеп Ердоган в Евксиновград, което е демонстрация на безпрецедентна арогантност към България, третирана от Турция като османски вилает.

Ние обръщаме внимание и на друг тревожен факт, който подхранва турските претенции и за който премиерът Борисов също си затваря очите. Лидерът на антиконституционната партия ДПС отдавна внушава, че Родопите не са български, а преди няколко дни на митинг в Джебел Ахмед Доган каза, че „географските граници постепенно отстъпват място на етническите граници“. Очевидно сме свидетели на добре координирана стратегия между ислямисткия режим на Ердоган и Движението за права и свободи, целяща да подкопае националната идентичност и териториалната цялост на българската държава.

НФСБ настоява българското външно министерство незабавно да реагира на провокацията на Анкара и връчи протестна нота, осъждаща не само териториалните претенции, но и имперската линия в турската външна политика.

Липсата на реакция от страна на нашата дипломация преди три години и сегашното мълчание на ведомството на Николай Младенов е ново крещящо доказателство за протурската политика на партия ГЕРБ и нейният лидер, която е реална заплаха за българската държавност.