Патриотичният фронт отбеляза 95-та годишнина от рождението на Хайтов
15.09.2014г.

Патриотичният фронт отбеляза 95-та годишнина от рождението на Хайтов и припомни завета му: "Не забравяйте, че сте българи"

Ако Хайтов беше жив, би се обърнал към всички нас със: "Здравейте, патриоти!"

С тези думи актрисата Галя Асенова откри в Борисовата градина в София тържеството за 95-та годишнина от рождението на великия белетрист, драматург, публицист, патриот Николай Хайтов, което организираха "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО" днес в столицата.

"Радетел на българската кауза, родолюбецът Николай Хайтов никога не е принадлежал към онзи слой от българската интелигенция, който гледаше безучастно, с предателско пренебрежение на физическия и духовен геноцид над нашия народ", каза в словото си за твореца писателят Ивайло Христов.

"Тук пред паметника на бащата на модерния национализъм Николай Хайтов сме се събрали убедени патриоти. Радващо е, че с всяка изминала година българинът все повече се връща към корените си и патриотизма. Вече не само ТВ СКАТ и в. "Десант" говорят за Хайтов и неговите идеали, но и все повече медии", заяви съпредседателят на НФСБ и коалиция Патриотичен фронт Валери Симеонов. "Това са белезите на едно възраждане и ние сме горди, че сме следовници на делото на Хайтов", категоричен бе Симеонов.

Той сподели още, че предстои изграждането на два други паметника на Хайтов: "Това ще са материалните жестове на нашето уважение, а духовните ще са като изпълняваме ежедневно и последователно целите и идеалите си в името на България", заяви Валери Симеонов.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов сподели пред събралите се хора за своите спомени от срещите си с Николай Хайтов. "Във време на безродие, когато през 80-те години майкопродавците правеха експерименти с българския дух, Хайтов беше от малкото бунтуващи се срещу това. Днес нека заръчаме на децата си, които отиват на училище, да бъдат не само добри ученици, но и добри българи", каза Каракачанов и изрази надежда, че в читанките си българчетата ще научават за будителите като Паисий, Вазов, Хайтов. "България, без своето възраждане, няма бъдеще", категоричен бе съпредседателят на коалиция "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО" Красимир Каракачанов.

Пред бюст-паметника на Николай Хайтов пламенно слово произнесоха още председателят на Съюза на независимите писатели в България Марин Кадиев и Бойко Беленски, доктор по история.

На събитието прозвучаха записи с оригиналния глас на писателя. В негова памет бяха изпълнени и любимите му родопски песни "Рофинка" и "Излел е Дельо хайдутин" в съпровод на гайда.

Накрая паметникът на Хайтов бе отрупан с венци и цветя.