Декларация № 17 на Национален фронт за спасение на България
18.12.2012г.

В последните дни послушните на правителството медии разгръщат милитаристична кампания, която трябва да подготви нацията за трайно разполагането на чужди войски на българска земя и за нова военна авантюра в Близкия изток.

Веднага след завръщането на премиера и придружаващите го министри от САЩ, военният министър реши да пробва обществените настроения и лансира новината, че по време на разговорите в Пентагона е поискал САЩ да се ангажират с постоянно военно присъствие в България. Според Аню Ангелов това присъствие трябвало да се изразява в изпращането на повече щатски войници на полигона "Ново село" до Сливен, както и в разполагането на постоянно командване на американската армия там.

След като видя острите обществени реакции, военният министър направи уточнението, че не е поставял въпроса за постоянно пребиваване на американски войски, нито за разполагане на военно командване у нас. По неговите думи, в САЩ нашата делегация е разговаряла „само за разширяване на мащаба на участниците в тези учения, увеличаване на техния брой и увеличаване на обхвата на задачите, които те могат да тренират“.

Всъщност уточнението на министър Аню Ангелов само потвърждава информацията за опасните намерения на правителството на Борисов, превръщащи Отечеството ни в постоянен военен полигон на Съединените американски щати.

Националният фронт за спасение на България изразява своя протест срещу тези действия на кабинета, които са продължение на милитаристичната политика на Тройното правителство, подписало договора за разполагане на американски бази у нас.

Ние обръщаме внимание на премиера, че той няма правото да поема подобни военни ангажименти пред други държави, без да съгласува своите действия с Народното събрание.

НФСБ заявява, че винаги е бил против чуждите военни бази на българска територия и е за независима и проевропейска външна политика, изцяло съобразена с българските национални интереси.

Това е наша кауза, от която никога няма да отстъпим.

18 декември 2012 година